Uutiset / 11.01.2022

Journalistiliitto Vehkoo-päätöksestä: ”Oikeusjärjestelmän on opittava tunnistamaan, milloin sitä käytetään kiusaamiseen”

Korkeimman oikeuden päätös vapauttaa toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo kunnianloukkaussyytteistä on merkittävä ja sananvapauden kannalta huojentava, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo. Aho uskoo, että päätös pakottaa poliisin, syyttäjät ja alemmat oikeusasteet tunnistamaan häirintätarkoituksessa nostetut kanteet aiempaan paremmin. ”Oikeusjärjestelmän on opittava tunnistamaan, milloin sitä yritetään käyttää esimerkiksi painostamisen tai kiusaamisen välineenä”, Aho sanoo. Järjestelmän puutteet esiin nostanut päätös ei olisi syntynyt ilman Vehkoon sinnikkyyttä ja tahtoa viedä asiaansa eteenpäin. ”Johanna Vehkoo on tehnyt suuren palveluksen sekä suomalaisille journalisteille että koko yhteiskunnalle”, Aho sanoo. Korkein oikeus antoi tiistaina 11. tammikuuta päätöksensä Johanna Vehkoon tekemästä valituksesta, joka koski hänen saamaansa tuomiota oululaispoliitikko Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Oulun käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa 2019 Vehkoon sakkoihin, kun hän nimitti Lokkaa muun muassa natsipelleksi ja rasistiksi Facebook-päivityksessään.  Asiaa käsiteltiin myös Rovaniemen hovioikeudessa, joka piti tuomion voimassa. Nyt korkein oikeus kumosi Vehkoon tuomion. Oikeuden mukaan kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta. Ahon mukaan korkein oikeus oli ensimmäinen oikeusaste, joka arvioi kirjoitusta kokonaisuutena ja asiayhteydessään. Tässä hänen mukaansa epäonnistuivat niin poliisi, syyttäjä kuin alemmat oikeusasteet. ”Esimerkiksi toimittajien häirintä ja kiusaaminen sekä heidän työnsä vaikeuttaminen tutkintapyyntöjä tekemällä on kansainvälinen ilmiö, joka on tuotu Suomeen. Riskinä on, että journalistien työtä häiritään käyttämällä oikeuslaitosta kiusanteon välikappaleena.”, Hanne Aho sanoo. Hanne Aho korostaa, että yli viisi vuotta jatkuneen oikeusprosessin hinta on ollut inhimillisesti täysin kohtuuton. ”Se on tuonut karulla tavalla esiin, kuinka vaikeassa asemassa yksittäinen ihminen voi olla, kun hänet otetaan työnsä vuoksi silmätikuksi. Tämän ei pitäisi koskaan toistua”, Aho sanoo. Korjattu 11.1. klo 14 Oulun hovioikeus Rovaniemen hovioikeudeksi   Journalistiliitto aiemmin Johanna Vehkoon oikeustapauksesta: 17.4.2019 Journalistiliitto ostaa Ville Rannan Junes Lokka -pilakuvan hintaan 7588,80 euroa 12.4.2019 Hanne Aho: ”Vehkoon tuomio tuntuu kohtuuttomalta” 20.3.2019 Johanna Vehkoon oikeudenkäynti on kohtuuton Journalistiliitto on myös ollut perustamassa Journalistien tukirahastoa, joka jakaa avustuksia uhkailun ja häirinnän kohteeksi joutuneille media-alan ammattilaisille.

Katso myös

Kaikki uutiset

Jäsen- ja lakineuvonnassa poikkeuksia juhlapyhien aikaan

Jäsenasiapalvelu ja lakineuvonta on suljettuna joulun ja uudenvuoden pyhinä sekä loppiaisena.

Journalistiliiton tes-kierros käynnistyy: Sopimukset 6000 jäsenelle vappuun mennessä

Journalistiliiton työehtosopimusten neuvottelukierros on alkamassa. Tällä kertaa kierros kestää puolisen vuotta. Ensimmäiset neuvottelut aloitetaan ennen joulua, viimeiset sopimukset umpeutuvat vapuksi.

Journalistinaisen palkkapäivä on 13.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti.