Valtakirjaperintä

Jos työskentelet työsuhteessa – vakinaisessa, määräaikaisessa tai tarvittaessa töihin tulevana – työnantaja yleensä perii jäsenmaksusi suoraan palkastasi ja tilittää sen liitolle. Tätä menettelyä sanotaan valtakirjaperinnäksi.

Jäsenmaksu on 1,4 prosenttia bruttopalkasta. Maksun saat selville, kun kerrot palkkasi 0,014:llä.

Työsuhteisilla, työttömyyskassa A-kassaan kuuluvilla jäsenillä maksu sisältää kassan jäsenmaksun, jonka liitto maksaa jäsenen puolesta kassalle.

Valtakirjaperintä tulee voimaan siten, että liittoon liittymisen tai työpaikan vaihdon yhteydessä täytät jäsenlomakkeessa olevan tai sivun lopussa olevan perintäsopimuksen ja toimitat sen työnantajasi allekirjoitettavaksi ja sitten liittoon. Työnantaja perii maksun palkasta ja maksaa sen liiton ilmoittamalle tilille.

Kun vaihdat työpaikkaa, tarkistathan palkanlaskennasta, että valtakirjaperintäsi on astunut voimaan. Vaikka virhe olisi työnantajan, maksamaton jäsenmaksu peritään jäseneltä.

TYÖEHTOSOPIMUS VELVOITTAA TYÖNANTAJAT VALTAKIRJAPERINTÄÄN

Journalistiliiton ensisijainen jäsenmaksujen keräystapa on valtakirjaperintä. Jos työnantajasi on lehdistön tai kustannustoimittajien työehtosopimuksen piirissä tai Yleisradio tai MTV, työnantaja on velvollinen suorittamaan valtakirjaperinnän. Valtakirjaperintä onnistuu usein silloinkin, kun työnantaja on jonkun muun työehtosopimuksen piirissä. Valtakirjaperintää kannattaa aina ehdottaa työnantajalle.

Vaikka henkilö ei jostain syystä haluaisikaan liittyä työttömyyskassaan, työsuhteisten valtakirjaperinnässä jäsenmaksuprosentti on kuitenkin sama.

Journalistiliiton jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen tulonhankintakulu. Liitto toimittaa tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle.

Jos valtakirjaperinnässä olevan jäsenen palkasta perityt jäsenmaksut jäävät vuoden aikana 17 e/kk vähimmäismaksua pienemmiksi, jäsen saa liitolta kirjeen, jossa pyydetään maksamaan puuttuvat maksut.

SOPIMUSLOMAKKEET

Jäsenmaksun perintäsopimus

Täytä, tulosta, allekirjoita työnantajan/palkanlaskijan kanssa ja toimita liiton jäsenrekisteriin sähköpostilla osoitteeseen jasenasiat(at)journalistiliitto.fi. Korvaa (at) @-merkillä.

Tässä perintäsopimus ruotsinkielisenä: Jäsenmaksun perintäsopimus_sv