Kansainväliset edut ja palvelut

Journalistiliiton jäsenyydestä on etua myös ulkomailla. Voit pyytää apua pohjoismaisesta kumppaniliitosta tai hakea kansainvälisiä apurahoja.

pohjoismaiset liitot palvelevat toistensa jäseniä

Kaikki pohjoismaiset liitot palvelevat Suomen Journalistiliiton jäsentä kuin omaa jäsentään. Jos tarvitset liiton neuvontaa tai lakiapua, niin Suomen jäsenkortilla saat samanlaista apua. Jos tarvitset lakiapua, josta tulee kustannuksia, liitot sopivat keskenään.

Kansainväliset APURAHAT ja kilpailut

Suomalaiset journalistit voivat hakea kansainvälisiä apurahoja. Maailmaan mahtuu lukematon määrä journalismikilpailuja, journalismipalkintoja ja apurahoja. Tässä muutama niistä:

Apurahat

 • Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokes myöntää paljon apurahoja matkailuun ja kielten opiskeluun, jokes-saatio.fi
 • Tutkivan journalismin verkoston listan apurahoista, gijn.org
 • Eurooppalaisen journalismin keskuksen EJC:n ajankohtaisia apurahahakuja eri puolilta Eurooppaa, ejc.org ja journalismgrants.org

Kilpailut

 • One World Media Awards pyrkii rikkomaan stereotyyppistä kehitysmaakuvaa ja luomaan yhteyksiä kulttuurien välille
 • European Press Prize myöntää vuosittain palkinnot laatujournalismista eri kategorioissa.
 • Tutkivan journalismin verkosto on listannut journalismipalkintoja sivustolleen.
 • The International Center for Journalists (ICFJ) on Washingtonissa keskuspaikkaansa pitävä järjestö mm ylläpitää globaalia verkostoa ja tarjoaa useita palkintoja.
 • Fetisov Journalism Awards on venäläisen liikemies-sijoittaja-elokuvatuottaja Gleb Fetisovin vastaus putinilaiselle propagandakoneistolle. Ohjausryhmässä ja tuomaristossa useita tunnettuja lehdistönvapauden puolestapuhujia.

VIISUMIT

Jotkut maat vaativat toimittaja- tai työviisumia tai akkreditointia varten jäsentodistuksen, jonka saa liiton toimistosta. Ole yhteydessä liiton jäsenpalveluun.

TURVATIETOA

Usea kansainvälinen järjestö tarjoaa hyviä neuvontapaketteja ja turvallisuusohjeita eri tilanteisiin:

 • ACOS-allianssi (A Culture Of Safety Alliance) on erityisesti freelancereiden turvallisuutta parantamaan pyrkivä kansainvälinen verkosto, jossa jäseninä on suuria kv-medioita ja uutistoimistoja sekä journalistijärjestöjä. Resurssilista kokoaa yhteen monen järjestön tuottamia aineistoja ja oppaita.
 • Committee to Protect Journalists -järjestön sivustolla on paljon maakohtaista materiaalia joka puolelta maailmaa. CPJ:n lista turvallisuusoppaista löytyy tästä osoitteesta.
 • International News Safety Institute tarjoaa tutkimustietoa ja käytännön ohjeita työturvallisuuteen esimerkiksi sota-alueilta raportoidessa.

VERKOSTOT

Voit verkostoitua muiden maiden journalistien kanssa. Apua saat kansainvälisiltä alan järjestöiltä. Euroopan Journalistiliiton EFJ:n sivuilta löydät vinkkejä ja jäsenluetteloja.