Uutiset / 20.03.2019

Johanna Vehkoon oikeudenkäynti on kohtuuton

Oulun käräjäoikeudessa on tänään käsittelyssä tapaus, jossa toimittaja Johanna Vehkoota syytetään kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Oikeudenkäynti on kohtuuton. Vehkoo on ollut ihmisiä internetissä loukkaavan, kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomitun Lokan silmätikkuna jo pitkään. Nurinkurinen oikeudenkäynti kertoo, että syyttäjä, poliisi, lainsäädäntö tai suomalainen yhteiskunta ylipäätään ei ole valmistautunut vihapuheongelman ratkaisemiseen tai nettitrollien kitkemiseen. Oikeusjärjestelmän on tunnistettava, milloin sitä yritetään käyttää painostamisen tai kiusaamisen välineenä. Toimittajien kiusaaminen ja heidän työnsä vaikeuttaminen syytteitä tehtailemalla on kansainvälinen ilmiö, jota yritetään nyt tuoda Suomeen. Suomi on viime vuosina pudonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä kärjestä sijalle neljä. Journalistien vainoaminen on uhka suomalaiselle yhteiskunnalle ja demokratialle. Nettipainostuksen ja -trollauksen kohteeksi voi kuitenkin joutua kuka tahansa, kirjastonhoitaja, lääkäri tai poliisi yhtä hyvin kuin journalistikin. Journalistien työ on julkista ja siihen kohdistuva kritiikki kuuluu asiaan. Häirintä tai vaino eivät sen sijaan kuulu kenenkään työhön. Ne ovat uhka sananvapaudelle.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto sopimukseen kolmen kustantamon kanssa freetyön ehdoista

Journalistiliitto on saavuttanut neuvottelutuloksen kolmen kustantamon, Arthousen, Jalavan ja Tietosanomien kanssa itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Sopimus takaa yhtiölle työtä tekeville freelancereille työn vähimmäisehdot.

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.