Jäsenmaksut

Jäsenmaksuja vastaan saat merkittäviä etuja. Maksusi riippuu sen mukaan, millainen työ sinulla on.

Useimmat Suomen Journalistiliiton jäsenet maksavat jäsenmaksua. Poikkeuksena ovat ennen vuotta 2016 eläköityneet.

Jos jäsen työskentelee Journalistiliiton työehtosopimusten piirissä, jäsenmaksun perii työnantaja suoraan palkasta. Tätä tarkoitetaan valtakirjaperinnällä.

Jos työnantaja ei ole alan sopimusten piirissä, se ei ole velvollinen tekemään valtakirjaperintää. Mikäli työnantaja ei tätä tee, jäsen maksaa jäsenmaksunsa itse suoraan liitolle. Näitä jäseniä sanotaan itsemaksaviksi. Valtakirjaperintä tosin onnistuu usein silloinkin, kun työnantaja ei ole alan tessien piirissä. Valtakirjaperintää kannattaa aina ehdottaa työnantajalle.

Itsemaksavia ovat esimerkiksi useimmat freelancerit ja yrittäjäteläkeläisetopiskelijat sekä ne työsuhteiset, jotka eivät ole Journalistiliiton työehtosopimusten piirissä.

Työsuhteisten jäsentemme jäsenmaksu on 1,4 prosenttia bruttopalkasta. Ei-työsuhteisen, työttömyyskassaan kuulumattoman freelancerin jäsenmaksu on 22 € kuukaudessa.

Prosenttiperusteisen jäsenmaksusi suuruuden voit laskea näin: kerro bruttopalkkasi (palkka ennen veroja) 0,014:llä. Eli: Bruttopalkka x 0,014 = jäsenmaksusi suuruus euroina. Esimerkki: Bruttopalkka 3500 euroa x 0,014 = jäsenmaksusi on 49 euroa.

Voit maksaa jäsenmaksusi e-laskulla, joka tilataan verkkopankista pankin antamien ohjeiden mukaan hakusanalla “Journalistiliitto”. E-lasku löytyy verkkopankista noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. E-lasku on näppärä ja luonnonvaroja säästävä.