Opiskelijat

Tervetuloa opiskelijajäseneksemme!

Jos opiskelet journalismin, viestinnän tai media-alan tutkintoon johtavassa koulutuksessa, voit liittyä Journalistiliiton jäseneksi heti opintojesi alusta alkaen!

Opiskelijat ovat liiton täysivaltaisia jäseniä ja saavat samat jäsenpalvelut ja -edut kuin muutkin. Näihin kuuluvat muun muassa pressikortti, juristipalvelut, koulutukset, vakuutukset ja Journalisti-lehti.

Huomaathan, että Pressikortti lähetetään jäsenille ensimmäisen jäsenmaksusuorituksen jälkeen.

Ajamme opiskelijoiden asiaa muun muassa neuvottelemalla alan harjoittelupalkat ja auttamalla free-toimittajan työssä. Liiton Opiskelijayhteistyöryhmä koostuu kahdeksan eri journalismin ja viestinnän koulutusohjelman opiskelijoista ja toimii linkkinä liiton ja opiskelijoiden välillä. Opiskelijayhteistyöryhmä järjestää liiton vuotuisen opiskelijaseminaarin.

Opiskelija, joka ei käy säännöllisesti töissä, maksaa liiton jäsenyydestä 4 euroa kuukaudessa.

TÄYTÄ JÄSENHAKEMUS NYT!

MIKSI KANNATTAA OLLA JÄSEN?

Journalistiliitto tarjoaa sinulle ammatillisen yhteisön. Jäsenemme ovat aktiivinen verkosto, johon kuuluu muun muassa journalisteja, valokuvaajia, graafikoita, kääntäjiä, kustannustomittajia, tiedottaja ja viestintäpäälliköitä.

Opiskelijajäsen on tasa-arvoinen muiden liiton jäsenten kanssa ja on oikeutettu samoihin etuihin. Tarjoamme sinulle muun muassa pressikortinkoulutuksia, vakuutuksia ja jäsenetuja.

Toimittajien oma lehti Journalisti pitää sinut ajan tasalla siitä, mitä alalla tapahtuu.

Journalistiliitto neuvottelee puolestasi työehtosopimuksissa palkat alan harjoitteluihin ja kesätöihin.

KUKA VOI OLLA JÄSEN?

Pääsääntöisesti journalismin, viestinnän tai media-alan tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelevat ovat oikeutettuja Journalistiliiton jäsenyyteen.

Muissakin oppilaitoksissa tai muuta kuin media-alaa opiskeleva voi hakea jäsenyyttä, jos hänen tavoitteenaan on ryhtyä journalistiksi ja hänellä on alan työkokemusta. Mitä vähemmän opiskeltavalla alalla on tekemistä journalismin kanssa, sitä enemmän hakijalta edellytetään alan työkokemusta.

Jäsenkelpoisuutta tarkastellaan kaikissa tapauksissa erikseen yksittäisten hakemusten perusteella. Siksi hakemukseen kannattaa liittää esim. erillisellä paperilla tietoja opiskelusta ja työkokemuksesta, varsinkin jos opinnot eivät suoraan johda journalismin alan tutkintoon.

MITÄ JÄSENYYS MAKSAA?

Opiskelijat maksavat jäsenyydestään 4 €/ kk. Oikeus alennettuun maksuun jatkuu valmistumiseen asti, mutta enintään viisi ja puoli vuotta opintojen alkamisesta. Sen jälkeen maksu riippuu tuloista, mutta on vähintään perusmaksun suuruinen eli 17 €/kk.

Opiskelijoiden jäsenmaksu on 1,4 prosenttia kaikista ansioista, kun hakija liittyy Avoimeen työttömyyskassa. Jos toimit freelancerina, maksat freelancereille määritellyn jäsenmaksun.

Jäsenmaksu on verotuksessa vähennyskelpoinen tulonhankkimiskulu. Liitto ilmoittaa sen vuosittain suoraan verottajalle.

OPISKELIJA  JA TYÖTTÖMYYSKASSASSA

Työttömyyskassaan kannattaa liittyä heti, kun alkaa tehdä työsuhteista journalismin ja viestinnän alan työtä esim. kesätoimittajana tai sijaisena. Myös opiskeluajan työnteko kartuttaa työttömyysansiopäivärahaa.

Opiskelijajäsenyyteen ei sisälly automaattisesti työttömyyskassa A-kassan jäsenyyttä. Opiskelija voi kuitenkin liittyä kassaan työssäolojaksojensa aikana kun hänen työnsä on työsuhteista ja työtunteja kertyy vähintään 18 viikossa.

Työttömyyskassaan liityttyään opiskelija maksaa 1,4 % jäsenmaksua ja minimiä vain niiltä kuukausilta, kun työtulot ovat alle 1214 € kuukaudessa.

Työttömyyskassan jäsenyyttä haetaan A-kassan sivuilta löytyvällä verkkolomakkeella, katso lisätiedot täältä kassan sivulta. Asiointi kassan kanssa voidaan muutenkin hoitaa pääosin verkossa.

OPISKELIJAN JÄRJESTÖOIKEUDET

Opiskelevilla jäsenillä on liitossa samat järjestöoikeudet kuin muillakin.

Liiton korkein päättävä elin on valtuusto. Sinne valitaan jäsenyhdistyksien kautta erityiset opiskelijaedustajat,

Journalistiliitto koostuu jäsenyhdistyksistä. Liittyessäsi saat valita, mihin niistä kuulut.

OTA LIITTOON YHTEYTTÄ, JOS TULOSI NOUSEVAT ÄKISTI, JOS VALMISTUT, TAI JOS JÄTÄT OPINNOT KESKEN.

  • Jäsenasioissa ja jäsenmaksuissa ota yhteyttä jäsenpalveluihin, jasenasiat@journalistiliitto.fi tai puhelin 09 6122 3333.
  • Opiskelijatoiminnasta vastaa Satu Hurme, satu.hurme (at) journalistiliitto.fi; 040 741 6142