Uutiset / 11.01.2022

Journalistiliitto Vehkoo-päätöksestä: ”Oikeusjärjestelmän on opittava tunnistamaan, milloin sitä käytetään kiusaamiseen”

Korkeimman oikeuden päätös vapauttaa toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo kunnianloukkaussyytteistä on merkittävä ja sananvapauden kannalta huojentava, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo. Aho uskoo, että päätös pakottaa poliisin, syyttäjät ja alemmat oikeusasteet tunnistamaan häirintätarkoituksessa nostetut kanteet aiempaan paremmin. ”Oikeusjärjestelmän on opittava tunnistamaan, milloin sitä yritetään käyttää esimerkiksi painostamisen tai kiusaamisen välineenä”, Aho sanoo. Järjestelmän puutteet esiin nostanut päätös ei olisi syntynyt ilman Vehkoon sinnikkyyttä ja tahtoa viedä asiaansa eteenpäin. ”Johanna Vehkoo on tehnyt suuren palveluksen sekä suomalaisille journalisteille että koko yhteiskunnalle”, Aho sanoo. Korkein oikeus antoi tiistaina 11. tammikuuta päätöksensä Johanna Vehkoon tekemästä valituksesta, joka koski hänen saamaansa tuomiota oululaispoliitikko Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Oulun käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa 2019 Vehkoon sakkoihin, kun hän nimitti Lokkaa muun muassa natsipelleksi ja rasistiksi Facebook-päivityksessään.  Asiaa käsiteltiin myös Rovaniemen hovioikeudessa, joka piti tuomion voimassa. Nyt korkein oikeus kumosi Vehkoon tuomion. Oikeuden mukaan kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta. Ahon mukaan korkein oikeus oli ensimmäinen oikeusaste, joka arvioi kirjoitusta kokonaisuutena ja asiayhteydessään. Tässä hänen mukaansa epäonnistuivat niin poliisi, syyttäjä kuin alemmat oikeusasteet. ”Esimerkiksi toimittajien häirintä ja kiusaaminen sekä heidän työnsä vaikeuttaminen tutkintapyyntöjä tekemällä on kansainvälinen ilmiö, joka on tuotu Suomeen. Riskinä on, että journalistien työtä häiritään käyttämällä oikeuslaitosta kiusanteon välikappaleena.”, Hanne Aho sanoo. Hanne Aho korostaa, että yli viisi vuotta jatkuneen oikeusprosessin hinta on ollut inhimillisesti täysin kohtuuton. ”Se on tuonut karulla tavalla esiin, kuinka vaikeassa asemassa yksittäinen ihminen voi olla, kun hänet otetaan työnsä vuoksi silmätikuksi. Tämän ei pitäisi koskaan toistua”, Aho sanoo. Korjattu 11.1. klo 14 Oulun hovioikeus Rovaniemen hovioikeudeksi   Journalistiliitto aiemmin Johanna Vehkoon oikeustapauksesta: 17.4.2019 Journalistiliitto ostaa Ville Rannan Junes Lokka -pilakuvan hintaan 7588,80 euroa 12.4.2019 Hanne Aho: ”Vehkoon tuomio tuntuu kohtuuttomalta” 20.3.2019 Johanna Vehkoon oikeudenkäynti on kohtuuton Journalistiliitto on myös ollut perustamassa Journalistien tukirahastoa, joka jakaa avustuksia uhkailun ja häirinnän kohteeksi joutuneille media-alan ammattilaisille.

Katso myös

Kaikki uutiset

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Luovat alat kulttuurileikkauksia vastaan: Kivi voittaa sakset -mielenilmaus 15.4.

Tavoitteena on perustella luovien alojen positiivisten vaikutusten ja kasvupotentiaalin avulla, ettei kulttuurin valtionrahoituksesta kannata leikata.