Uutiset / 12.04.2019

Hanne Aho: ”Vehkoon tuomio tuntuu kohtuuttomalta”

Oulun käräjäoikeus katsoi tänään päätöksessään, että toimittaja Johanna Vehkoo syyllistyi kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamiseen yksityisessä Facebook-julkaisussaan viime syksynä. Vehkoolle tuomittiin 15 päiväsakkoa ja 200 euron kärsimyskorvaukset. Käräjäoikeus perusteli päätöstään toteamalla, että ”Vehkoon tekemä Lokkaan kohdistunut arvostelu on irtaantunut Lokan politiikasta ja kohdistunut pikemminkin Lokan henkilöön.” Oikeuden mukaan arvostelu ei ole täyttänyt asianmukaisuuden vaatimusta ja on selvästi ylittänyt sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä. Journalistiliitto luonnehti aiemmassa lausunnossaan Vehkoon saamaa syytettä nurinkuriseksi. Puheenjohtaja Hanne Aho korostaa liiton jatkavan työtään journalistien työn turvaamiseksi. ”Toimittajien kiusaaminen ja heidän työnsä vaikeuttaminen tutkintapyyntöjä tekemällä on kansainvälinen ilmiö, joka tämän tuomion myötä on nyt tuotu Suomeen”, Aho sanoo. ”Vehkoon tuomio tuntuu kohtuuttomalta, kun tietää millaista pitkäkestoista häirintää ja painostusta Lokka on häneen kohdistanut”, Aho jatkaa. Vehkoo on ollut kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomitun Lokan silmätikkuna jo pitkään. Vehkoo kertoi käräjäoikeudelle Lokan yrittäneen itsepintaisesti tavoittaa tätä viestein ja puheluin vaikka Vehkoo oli tätä pyrkinyt estämään. Vehkoo on ollut toistuvasti aiheena Lokan puheissa ja Youtube-lähetyksissä. Myös käräjäoikeus toteaa, että (Lokan harjoittama) ”itsepintainen videokuvaaminen tilaisuuksissa kielloista huolimatta on häiritsevää.” ”Vehkoon saama tuomio voi jatkossa toimia jopa yllykkeenä nettihäiriköille, jotka pyrkivät käyttämään oikeuslaitosta kiusantekonsa välikappaleena. Yhteiskunnassamme tarvitaan laajempaa tietoisuutta siitä, mitä nettikiusaaminen on ja miten laaja kiusaajien keinovalikoima on”, Hanne Aho sanoo. Vehkoon tuomio vertautuu kiinnostavasti talvella 2018 tulleeseen päätökseen. Silloin syyttäjä päätti, että kyseenalainen kirjoittelu poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä ei johtanut edes syytteisiin sillä perusteella, ettei ryhmän kommentteja ollut tarkoitettu julkiseksi. Poliisien ryhmässä oli 2800 jäsentä. Vehkoon Lokka-kirjoitus oli näkyvissä alle 300 hänen Facebook-ystävälleen. Aho huomauttaa, että nettikiusaaminen on edelleen suuri ongelma. Kiusaamisen kohteeksi voi joutua kuka tahansa, kirjastonhoitaja, lääkäri tai poliisi yhtä hyvin kuin journalistikin. Journalistiliitto jatkaa työtään häiriköinnin ja vainon tunnistamisen sekä vainon kohteeksi joutuneiden auttamiseksi. ”Olemme sekä yhteiskuntana että liittona heränneet jälkijunassa ymmärtämään, miten suuresta ja järjestelmällisestä asiasta on kysymys”, Hanne Aho sanoo.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.