Uutiset / 16.02.2024

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Työtuomioistuin on antanut ratkaisun elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen työvuoroluettelon muuttamista koskevassa erimielisyydessä. Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Journalistiliitto oli sitä mieltä, että jos työantaja aikoo muuttaa työvuoroja alle kahden päivän varoitusajalla, syynä tulisi olla aina keskeisen henkilön, kuten näyttelijän äkillinen ja ennalta-arvaamaton sairaustapaus.

Työtuomioistuimen ratkaisun mukaan määräyksen sanamuotoa voitiin tulkita sekä Journalistiliiton että vastapuolen eli työnantajayrityksen kannan mukaisesti. Mutta koska osapuolten tarkoituksesta oli ristiriitaista selvitystä, tuomioistuimen mukaan määräys voi tulla sovellettavaksi myös muissa kuin sairaustapauksissa. Journalistiliitto hävisi näin kanteen.

Työtuomioistuimen tuomion mukaan määräystä ei voi kuitenkaan soveltaa kevyin perustein vaan työvuorojen muuttamiselle tulee olla aina painava syy.

Journalistiliiton tavoitteena oli selkeyttää työehtosopimuksen yksittäisen määräyksen tulkintaa. Oikeudenkäynnissä se ei kuitenkaan selkiintynyt ja siksi asia noussee esiin seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa. Neuvottelukierros Journalistiliiton aloilla alkaa ensi vuoden alussa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.