Kannanotot / 08.07.2024

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Noin sata Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön ja Journalistiliiton jäsentä kokoontui Helsingin Kansalaistorille kuvaukseen 19. kesäkuuta symboloimaan Gazan sodassa surmansa saaneita kollegojaan. Kuvaus on osa syksyllä käynnistyvää kansainvälistä kampanjaa, jonka tavoite on kirkastaa journalistisen työn merkitystä Gazan hädän ilmentäjänä. Kuva: Markus Pentikäinen

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana.

Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta.

Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on antanut päätöslauselman journalistien suojelemisesta sodan aikana. Yhdeksän vuotta sitten hyväksytty päätöslauselma 2222 korostaa sitä, että journalisteihin kohdistuvat surmat on tutkittava ja kyettävä viemään oikeuden käsiteltäväksi.

Journalisteihin kohdistuva väkivalta ja tappaminen ovat hyökkäyksiä yleisön tiedonsaantioikeutta vastaan. Tilanne Gazassa on täysin kestämätön. Tapettujen journalistien määrä jatkaa kasvuaan. Yli sata journalistia on jo kuollut konfliktin aikana.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) ja Journalistiliitto vaativat sodan osapuolia tekemään kaikkensa ajantasaisen tiedonvälityksen turvaamiseksi Gazassa. Ilman päivittäistä journalistista raportointia kukaan meistä ei voi riittävällä tavalla ymmärtää, mitä sodankäynnin keskellä tapahtuu juuri nyt. Sodan tapahtumia on voitava arvioida ajantasaisesti – ei vasta sen jälkeen, kun taistelut ja väkivalta ovat lakanneet.

Toimittajat ilman rajoja – Suomi ry
Suomen Journalistiliitto


Katso myös

Kaikki uutiset

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.