Uutiset / 30.09.2022

EU-komissio: yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti

Euroopan komissio on hyväksynyt suuntaviivat, joiden mukaan yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti rikkomatta EU:n kilpailusääntöjä. Suuntaviivat koskevat freelancereita ja yksinyrittäjiä, jotka ovat komission mukaisesti riippuvaisia toimeksiantajasta ja joiden työskentely rinnastuu palkansaajaan. Kollektiivinen neuvotteluoikeus on Journalistiliiton mukaan paras tapa parantaa freelancereiden ja itsensätyöllistäjien työoloja. ”Liitto tutustuu suuntaviivoihin tarkemmin ja selvittää, miten käytännössä yksinyrittäjien kollektiivista neuvotteluoikeutta lähdetään toteuttamaan”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. EU-komission tiedotteen mukaan yksinyrittäjät voivat käydä yhdessä neuvotteluja työolojensa parantamiseksi, jos he ovat työntekijöihin rinnastettavassa tilanteessa tai jos heidän neuvotteluasemansa on heikko verrattuna esimerkiksi taloudellisesti vahvempaan yritykseen. Tällaisissa olosuhteissa yksinyrittäjät eivät siis rikkoisi EU:n kilpailusääntöjä, vaikka neuvottelisivatkin kollektiivisesti. EU-komissio seuraa, miten suuntaviivat huomioidaan kansallisella tasolla. Suurin osa freelance-journalisteista työskentelee rinnakkain työsuhteisteisten journalistien kanssa. Itsensätyöllistäjät ovat selvästi heikommassa neuvotteluasemassa, ja siksi heidän taloudellinen asemansa media-alalla on huomattavasti heikompi kuin alan työsuhteisilla. EU-komission uutinen asiasta 29.9.2022: Komissio hyväksyy yksinyrittäjien työehtosopimuksia koskevat suuntaviivat   Aiempia Journalistiliiton kannanottoja: 22.2.2022 Journalistiliitto EU-komissiolle: kollektiivinen neuvotteluoikeus parantaa parhaiten freelancerien työoloja 15.12.2021 Itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeus etenee EU:ssa 4.2.2021 Journalistiliitto EU-komissiolle: itsensätyöllistäjille kollektiivinen neuvotteluoikeus    

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.