Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeus etenee EU:ssa

EU-komissio on mahdollistamassa itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeutta. ”Komission antaman tiedonannon mukaan tälle ei olisi kilpailuoikeudellisia esteitä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Neuvotteluoikeus voisi määräytyä esimerkiksi sosiaalisin perustein, kun ansiotaso on matala tai itsensätyöllistäjä työskentelee kuten yrityksen työntekijä.

Komissio julkaisi tiedonantonsa 9.12.

Journalistiliitto on ajanut itsensätyöllistäjille, kuten freelancer-journalisteille, mahdollisuutta kollektiiviseen neuvotteluoikeuteen. Liitto lausui asiasta komissiolle aiemmin tänä vuonna: Journalistiliitto EU-komissiolle: itsensätyöllistäjille kollektiivinen neuvotteluoikeus.

”Kilpailulainsäädäntö estää nyt käytännössä itsensätyöllistäjien mahdollisuuden neuvotella kollektiivisesti työehdoistaan. Näin itsensätyöllistäjien asema on työsuhteisia selvästi heikompi”, liiton lausunnossa todettiin.

Komission tuoreessa tiedonannossa on kaikkiaan 17 sivua, ja siinä mainitaan yhtenä esimerkkinä itsensätyöllistäjistä juuri freelancer-journalistit. Teksti on nyt lausuntokierroksella 24. helmikuuta asti. ”Lausuntojen perusteella komission valmistelee lopullisen ohjeen joka tulisi voimaan ensi kevään aikana”, Savolainen kertoo.

Journalistiliiton lausuma EU-komissiolle 2.2.2021.