Uutiset / 22.02.2022

Journalistiliitto EU-komissiolle: kollektiivinen neuvotteluoikeus parantaa parhaiten freelancerien työoloja

Kollektiivinen neuvotteluoikeus on Journalistiliiton mukaan paras tapa parantaa freelancereiden ja itsensätyöllistäjien työoloja. Liitto painottaa EU-komissiolle 22. helmikuuta antamassaan lausunnossa, että tämä koskee sekä alustatyötä tekeviä että perinteisillä, myös luovilla aloilla työskenteleviä itsensätyöllistäjiä. ”Kollektiivinen neuvotteluoikeus ei saa rajoittua ainoastaan alustatyötä tekeviin, vaan sen tulee koskea itsensätyöllistäjiä laajasti,” sanoo Journalistiliiton juristi Eveliina Heinilä. Suurin osa freelance-journalisteista työskentelee rinnakkain työsuhteisteisten journalistien kanssa. Itsensätyöllistäjät ovat selvästi heikommassa neuvotteluasemassa, ja siksi heidän taloudellinen asemansa media-alalla on huomattavasti heikompi kuin alan työsuhteisilla. Journalistiliiton mukaan kollektiivisen neuvotteluoikeuden salliminen parantaa merkittävästi itsensätyöllistäjien asemaa. He tarvitsevat suojaa ja parempia työoloja. Liitto korostaa, että itsensätyöllistäjien työehtosopimuksista on neuvoteltava järjestäytyneiden työmarkkinaosapuolten kesken. Komission joulukuussa antamassa tiedonannossa mainitaan yhtenä esimerkkinä itsensätyöllistäjistä juuri freelancer-journalistit. Teksti on ollut talven aikana lausuntokierroksella. ”Lausuntojen perusteella komission valmistelee lopullisen ohjeen, joka tulisi voimaan ensi kevään aikana”, Heinilä kertoo. Journalistiliiton lausunto EU-komissiolle 22.2.2022 EU-komission tiedonanto 9.12.2021.  Aiempia Journalistiliiton kannanottoja: 15.12.2021 Itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeus etenee EU:ssa 4.2.2021 Journalistiliitto EU-komissiolle: itsensätyöllistäjille kollektiivinen neuvotteluoikeus  

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.