Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

EU-kommissionen: självanställda kan i vissa fall ha kollektiv förhandlingsrätt

Europeiska kommissionen har godkänt riktlinjer för att självanställda under vissa omständigheter kunde ha rätt att förhandla kollektivt – utan att bryta mot EU:s konkurrensregler.

Europeiska kommissionen antog torsdagen 29 september riktlinjer för tillämpningen av EU:s konkurrenslagstiftning på kollektivavtal om arbetsvillkor för egenföretagare utan anställda. I riktlinjerna klargörs när vissa egenföretagare kan gå samman för att kollektivt förhandla fram bättre arbetsvillkor utan att bryta mot EU:s konkurrensregler.

Riktlinjerna är tillämpliga på frilansar och egenföretagare utan anställda som arbetar helt och hållet på egen hand och inte anställer andra och som befinner sig i en situation som är jämförbar med arbetstagare, skriver EU-kommissionen.

Enligt Journalistförbundet är kollektiv förhandlingsrätt det bästa sättet att förbättra arbetsvillkoren för frilansar och självanställda..

“Journalistförbundet ska bekanta sig med de nya riktlinjerna noggrannare och utreda hur den kollektiva förhandlingsrätten för egenföretagare kunde se ut i praktiken”, säger Journalistförbundets intressebevakningsdirektör Petri Savolainen.

EU-kommissionens nyhet 29.9.2022: Antitrustregler: Kommissionen antar riktlinjer för kollektivavtal för egenföretagare utan anställda

 

Journalistförbundets tidigare ställningstaganden (på finska):

22.2.2022 Journalistiliitto EU-komissiolle: kollektiivinen neuvotteluoikeus parantaa parhaiten freelancerien työoloja

15.12.2021 Itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeus etenee EU:ssa

4.2.2021 Journalistiliitto EU-komissiolle: itsensätyöllistäjille kollektiivinen neuvotteluoikeus