Uutiset / 07.10.2022

Historiallinen askel: Ammattiliitoilla mahdollisuus neuvotella itsensätyöllistäjien työehdoista

Euroopan komissio hyväksyi syyskuun lopulla suuntaviivat, joiden mukaan itsensätyöllistäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti rikkomatta EU:n kilpailusääntöjä. Uutta on se, että ammattiliitoilla on myös oikeus edustaa itsensätyöllistäjiä neuvotteluissa. Kollektiivinen neuvotteluoikeus on Journalistiliiton mukaan paras tapa parantaa freelancereiden ja itsensätyöllistäjien työoloja. ”Tämä tuo Journalistiliitolle mahdollisuuden esittää neuvotteluja Medialiitolle. Tavoitteenamme on avata neuvottelut heti ensi vuoden alussa”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Savolaisen mukaan suuntaviivat ovat historialliset, ja merkittävä askel kohti itsensätyöllistäjien parempia työoloja. ”Olemme pitkään tehneet töitä itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeuden saamiseksi. Tämä on asia, josta olemme lausuneet monesti komissiolle.” ”Journalistiliiton teettämien työmarkkinatutkimusten mukaan freelance-journalistien keskitulot ovat vain noin puolet työsuhteessa olevien keskituloista. Kollektiivinen neuvotteluoikeus on erinomainen keino nostaa freelancerien palkkiotasoa”, toteaa itsensätyöllistäjien asioihin perehtynyt Journalistiliiton juristi Eveliina Tuominen. Neuvotteluoikeuden suuntaviivat Itsensätyöllistäjä on työntekijöihin rinnastettavassa tilanteessa. Suuntaviivoissa määritellään kolme tilannetta, jossa näin voi olla. Ne ovat:
  • taloudellisesti riippuvaiset yksinyrittäjät
  • yksinyrittäjät, jotka työskentelevät rinnakkain työntekijöiden kanssa
  • yksinyrittäjät, jotka tarjoavat palvelujaan työtä välittävälle digitaaliselle alustalle tai sen kautta
Vaikka itsensätyöllistäjä ei olisi rinnastettavissa työntekijään, se voi päästä kollektiivisen neuvotteluoikeuden piiriin, jos itsensätyöllistäjän neuvotteluasema suhteessa vastapuoleen on heikko. Esimerkit, jotka suuntaviivoissa annetaan näistä tilanteista ovat:
  • kun yksinyrittäjät neuvottelevat tai tekevät työehtosopimuksia yhden tai useamman koko toimialaa edustavan vastapuolen kanssa
  • kun yksinyrittäjät neuvottelevat tai tekevät työehtosopimuksia sellaisten vastapuolten kanssa, joiden vuotuinen kokonaisliikevaihto on yli 2 miljoonaa euroa, tai joiden henkilöstön määrä on vähintään 10 henkilöä, tai jos vastapuolia on useita, kun ne yhdessä ylittävät yhden näistä raja-arvoista.
Aiempia Journalistiliiton kannanottoja ja uutisia: 30.9.2022 Euroopan komissio: yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti 22.2.2022 Journalistiliitto Euroopan omissiolle: kollektiivinen neuvotteluoikeus parantaa parhaiten freelancerien työoloja 15.12.2021 Itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeus etenee EU:ssa 4.2.2021 Journalistiliitto Euroopan komissiolle: itsensätyöllistäjille kollektiivinen neuvotteluoikeus  

Katso myös

Kaikki uutiset

Liitto sopi Arbetarbladetin itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Freelancereiden vähimmäisehdoista sopiminen laajenee nyt myös ruotsinkieliseen mediaan.

Muovinen pressikortti uusittava – digitaalisen kortin voimassaolo jatkuu

Muovisen pressikortin voimassaolo päättyy vuoden 2024 lopussa. Mikäli jäsen haluaa uuden muovisen kortin vuosille 2025–2026, se pitää itse tilata.

Kysely luottamushenkilöille: Yhteistyö työnantajan kanssa vaikeutunut

Kysely paljastaa, että luottamushenkilöiden tiedonsaannissa on ongelmia. Vain kolmasosa vastaajista sanoi, että saa vaivattomasti kaikki sellaiset tiedot, joita työnantajan kuuluu työehtosopimuksen tai lain mukaan antaa.