Uutiset / 06.03.2018

Yliopistojen lakko peruuntui

Kuutta yliopistoa koskenut lakonuhka peruuntui tiistaina 6.3. iltapäivällä, kun yliopistojen työntekijät hyväksyivät valtakunnansovittelijan ehdotuksen uudeksi työehtosopimukseksi. Keskiviikolle 7.3. suunniteltu lakko olisi koskenut 46 Journalistiliiton jäsentä, jotka työskentelevät yliopistoissa opetus- ja viestintätehtävissä. Jäsenet olisivat lakon toteutuessa voineet hakea Journalistiliitolta lakkoavustusta. Lakko olisi koskenut Aalto-yliopistoa, Hankenia, Tampereen yliopistoa, Tampereen teknillistä yliopistoa, Taideyliopistoa sekä Vaasan yliopistoa. Sovun syntyminen merkitsee sitä, että yliopistoja 7.3. ja 14.3. uhanneet lakot ja työriitaan liittyneet tukitoimet peruuntuvat. Työtaistelun peruuntumisesta kertoi ensimmäisenä Twitterissä sovittelija Janne Metsämäki. Syntynyt sopimus on 26 kuukauden mittainen ja voimassa 31.3.2020 asti. Sopimus sisältää yhteensä 3,45 prosentin eli yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto tiedotteessaan. Helsingin yliopiston lakkoon viime viikolla osallistuneet 19 SJL:n jäsentä ovat oikeutettuja 60 euron avustukseen. Journalistiliiton hallitus päätti lakkoavustuksen myöntämisestä viime viikolla.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto sopimukseen kolmen kustantamon kanssa freetyön ehdoista

Journalistiliitto on saavuttanut neuvottelutuloksen kolmen kustantamon, Arthousen, Jalavan ja Tietosanomien kanssa itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Sopimus takaa yhtiölle työtä tekeville freelancereille työn vähimmäisehdot.

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.