Generell / 06.03.2018

Universitetsstrejken avblåst

Strejkvarslet som gällde sex universitet avblåstes på tisdagseftermiddagen den 6 mars, då universitetens anställda godkände riksförlikningsmannens förslag (på finska) till nytt kollektivavtal. Strejken, som var planerad till onsdagen den 7 mars, hade gällt 46 medlemmar i Journalistförbundet som arbetar med undervisning och kommunikation vid universiteten. Hade strejken brutit ut skulle medlemmarna ha kunnat ansöka om strejkbidrag från förbundet. Strejkhotet gällde Aalto-universitetet, Hanken, Tammerfors universitet, Tammerfors tekniska universitet och Vasa universitet. Uppgörelsen betyder att de strejker och anslutande sympatiåtgärder som hotade universiteten 7.3 och 14.3 ställs in. Medlaren Janne Metsämäki var först ute med nyheten på Twitter. Det färska avtalet gäller i 26 månader fram till 31.3.2020. Det omfattar löneförhöjningar på sammanlagt 3,45 procent, vilket följer den allmänna linjen, uppger riksförlikningsmannens byrå i sitt pressmeddelande (på finska). De 19 FJF-medlemmar som deltog i strejken vid Helsingfors universitet förra veckan är berättigade till ett strejkbidrag på 60 euro.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.