Uutiset / 16.05.2022

Onnittelut kaikille kesätyöpaikan ja harjoittelupaikan saaneille! Muista nämä asiat ennen kuin aloitat

Ensimmäinen oman alan työ voi olla jännittävää ja tuntua näytön paikalta. Tee parhaasi, mutta älä polta itseäsi loppuun. Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia. Muista nämä asiat, kun aloitat kesätyön tai harjoittelun:
  • Työnantaja tarjoaa työhön tarvittavat välineet tai korvaa omien välineiden käytöstä.
  • Palkkasi voi määräytyä työn vaativuuden, koulutustasosi ja kokemuksesi perusteella.
  • Lepoajoista huolehtiminen on kaikkien etu. Lisä- ja ylityötä tehdään vain työnantajan aloitteesta ja työntekijän suostumuksella.
  • Palkallisessa työharjoittelussa pätevät normaalit työsuhteen ehdot.
  • Työsuhteen kesto tai työajan pituus ei ole riittävä peruste soveltaa kesätyöntekijöihin tai harjoittelijoihin epäedullisempia ehtoja kuin vakituisiin työntekijöihin.
Lisää alan työehtosopimuksista voit lukea täältä liiton nettisivuilta. Ongelmatilanteissa voit kääntyä työpaikkasi luottamushenkilön puoleen tai soittaa liiton lakineuvontaan. Löydät neuvonnan yhteystiedot täältä. Aurinkoista ja ammatillisesti innostavaa kesää!   Journalistiliitto kysyy vuosittain kesätyöntekijöiltä ja harjoittelijoilta kokemuksia. Lue täältä viimevuotisen kyselyn tuloksista.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.