Uutiset / 16.05.2022

Onnittelut kaikille kesätyöpaikan ja harjoittelupaikan saaneille! Muista nämä asiat ennen kuin aloitat

Ensimmäinen oman alan työ voi olla jännittävää ja tuntua näytön paikalta. Tee parhaasi, mutta älä polta itseäsi loppuun. Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia. Muista nämä asiat, kun aloitat kesätyön tai harjoittelun:
  • Työnantaja tarjoaa työhön tarvittavat välineet tai korvaa omien välineiden käytöstä.
  • Palkkasi voi määräytyä työn vaativuuden, koulutustasosi ja kokemuksesi perusteella.
  • Lepoajoista huolehtiminen on kaikkien etu. Lisä- ja ylityötä tehdään vain työnantajan aloitteesta ja työntekijän suostumuksella.
  • Palkallisessa työharjoittelussa pätevät normaalit työsuhteen ehdot.
  • Työsuhteen kesto tai työajan pituus ei ole riittävä peruste soveltaa kesätyöntekijöihin tai harjoittelijoihin epäedullisempia ehtoja kuin vakituisiin työntekijöihin.
Lisää alan työehtosopimuksista voit lukea täältä liiton nettisivuilta. Ongelmatilanteissa voit kääntyä työpaikkasi luottamushenkilön puoleen tai soittaa liiton lakineuvontaan. Löydät neuvonnan yhteystiedot täältä. Aurinkoista ja ammatillisesti innostavaa kesää!   Journalistiliitto kysyy vuosittain kesätyöntekijöiltä ja harjoittelijoilta kokemuksia. Lue täältä viimevuotisen kyselyn tuloksista.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.