Uutiset / 16.05.2022

Onnittelut kaikille kesätyöpaikan ja harjoittelupaikan saaneille! Muista nämä asiat ennen kuin aloitat

Ensimmäinen oman alan työ voi olla jännittävää ja tuntua näytön paikalta. Tee parhaasi, mutta älä polta itseäsi loppuun. Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia. Muista nämä asiat, kun aloitat kesätyön tai harjoittelun:
  • Työnantaja tarjoaa työhön tarvittavat välineet tai korvaa omien välineiden käytöstä.
  • Palkkasi voi määräytyä työn vaativuuden, koulutustasosi ja kokemuksesi perusteella.
  • Lepoajoista huolehtiminen on kaikkien etu. Lisä- ja ylityötä tehdään vain työnantajan aloitteesta ja työntekijän suostumuksella.
  • Palkallisessa työharjoittelussa pätevät normaalit työsuhteen ehdot.
  • Työsuhteen kesto tai työajan pituus ei ole riittävä peruste soveltaa kesätyöntekijöihin tai harjoittelijoihin epäedullisempia ehtoja kuin vakituisiin työntekijöihin.
Lisää alan työehtosopimuksista voit lukea täältä liiton nettisivuilta. Ongelmatilanteissa voit kääntyä työpaikkasi luottamushenkilön puoleen tai soittaa liiton lakineuvontaan. Löydät neuvonnan yhteystiedot täältä. Aurinkoista ja ammatillisesti innostavaa kesää!   Journalistiliitto kysyy vuosittain kesätyöntekijöiltä ja harjoittelijoilta kokemuksia. Lue täältä viimevuotisen kyselyn tuloksista.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.