Generell / 18.05.2022

Grattis till sommarjobbet och praktikplatsen – kom ihåg följande saker innan du börjar

Det första jobbet eller den första praktiken i den egna branschen är ofta spännande och bjuder på en mängd upplevelser, lärdomar och möjligheter. Här har vi samlat några praktiska tips för dig som är ny i branschen och varför inte som en påminnelse också till dig som varit med förr: Du känner kanske att du måste visa vad du går för. Gör ditt bästa men bränn inte ut dig. Det är inte meningen att arbetet ska ta över fritiden. På arbetsplatsen får förväntningarna på sommaranställda och sommarpraktikanter inte heller vara orimliga. Checklista att gå igenom innan du börjar:
  • Arbetsgivaren förser de anställda med arbetsredskap eller betalar ersättning ifall anställda använder sin egen utrustning.
  • Din lön kan bestämmas enligt hur krävande arbetet är, enligt din utbildningsnivå och enligt din arbetserfarenhet.
  • Det gynnar alla att man ser till att det finns tillräckligt tid för vila. Extra arbete och övertid görs endast på initiativ av arbetsgivaren och då den anställda går med på det.
  •  På en praktik som du får lön för gäller normala arbetsvillkor.
  • Längden på arbetsavtalet eller arbetstiden är inte en tillräcklig grund för att arbetsgivaren ska kunna tillämpa sämre villkor på sommaranställda eller praktikanter jämfört med de fastanställda.
Du kan läsa mer om kollektivavtal på Journalistförbundets webbplats. Ifall det uppstår problem kan du vända dig till arbetsplatsens förtroendeperson eller ta kontakt med Journalistförbundets juridiska rådgivning för medlemmar. Du hittar kontaktuppgifterna här. Ha en skön och inspirerande sommar! PS. Lyssna också på Jpoddens avsnitt om sommarjobb. Med Märta Nummenmaa, Niklas Grönholm och programledaren Magnus Londen.  

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.