Uutiset / 27.05.2020

Journalistiliitto: Uhkailun ja maalittamisen kitkeminen yhteiskunnallisesti tärkeää, oikeusministeriö oikeilla jäljillä

Journalistiliitto pitää tärkeänä, että laittoman uhkauksen säätäminen virallisen syytteen alaiseksi etenee. Oikeusministeriö on tänään 27.5. julkaissut tätä koskevan lakiluonnoksen. Esitys on myös osa hallitusohjelman tavoitetta puuttua nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen, jotka uhkaavat sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä. ”Uhkailun ja häirinnän kitkeminen entistä voimakkaammin keinoin on yhteiskunnan ja tiedonvälityksen kannalta ensiarvoista”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Journalistien ja median pitää pystyä toimimaan vapaasti ilman törkeätkin mittasuhteet saavaa häirintää. Tähän asti uhkailun kohteeksi joutuneen on pitänyt itse käynnistää oikeusprosessi. Jatkossa syyttäjä saisi nostaa syytteen laittomasta uhkauksesta, jos teko on kohdistunut esimerkiksi palvelutehtävissä, terveydenhuollon ja sosiaalialan työssä, kaupallisessa työssä tai opetustehtävissä. Säännös koskisi myös esimerkiksi tutkijoihin tai toimittajiin kohdistuvaa uhkailua. Toimittajiin heidän työnsä takia kohdistuva häirintä on uhka paitsi toimittajille itselleen myös laajemmin koko sananvapaudelle. Tästä syystä työtään tekevän journalistin uhkaaminen on lisättävä lakiin rangaistuksen koventamisperusteeksi. Myös sosiaalisen median alustojen saattamisen vastuuseen niiden kautta jaetuista vihasisällöistä. “Uhkailu vaarantaa demokratian”, Hanne Aho painottaa.   Oikeusministeriön tiedote: https://oikeusministerio.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lakiluonnos-laittoman-uhkauksen-syyteoikeudesta-lausunnolle

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto onnittelee satavuotiasta Journalisti-lehteä

Onnittelut menevät myös lehden rautaisille tekijöille. Lehti on tarjonnut jo vuosisadan ajan tärkeää tietoa media-alan ammattilaisista ja alasta.

Journalistin ohjeet uusittu

Journalistin ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta.

Liiton neuvottelemat palkankorotukset vappuna MTV:n työntekijöille

Sopimuksen piirissä on noin 160 työntekijää.