Uutiset / 25.04.2024

Journalistin ohjeet uusittu

Hyvää journalistista tapaa linjaavat Journalistin ohjeet on uusittu. Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys Jusanek uskoo, että nyt julkaistavat Journalistin ohjeet lisäävät toimitustyön läpinäkyvyyttä sekä antavat selkänojan rohkealle ja luotettavalle journalismille. Ohjeilla pyritään myös lisäämään yleisön luottamusta journalismiin.

Uudistus tulee voimaan 1.10.2024. Sitä ennen julkaistuihin juttuihin sovelletaan vuonna 2014 voimaan tulleita Journalistin ohjeita.

Täällä vertailu vanhoista ja uusista ohjeista (JSN:n julkaisu).

Journalistin ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta. Myös Journalistin ohjeiden liitettä ajanmukaistettiin merkittävästi. Ohjepäivitys on laajin sitten vuonna 2005 tehdyn päivityksen.

Journalistin ohjeiden julkistamistilaisuus pidetään 27.5., jolloin julkaistaan myös soveltamisopas. Oppaan tarkoituksena on auttaa muun muassa esimerkkitapauksin ymmärtämään, kuinka Journalistin ohjeita sovelletaan käytännössä.

Journalistiliitto on yksi Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen jäsenistä.

Lue Journalistin juttu 25.4.2024: Tällaiset ovat uudet Journalistin ohjeet - neljä uutta kohtaa, sepittämistä ei kielletty kokonaan

Lue aiheesta tarkemmin 25.4.2024 julkaistusta Julkisen sanan neuvoston tiedotteesta.

Aiheesta aiemmin: 6.2.2024 Journalistin ohjeiden päivittäminen etenee: Neljä uutta kohtaa ohjeisiin

Lähde: JSN


Katso myös

Kaikki uutiset

Kansan Uutiset tuli ainoana tapaamiseen freelancerien työn ehdoista

Tapaamisessa keskusteltiin mahdollisuudesta aloittaa neuvottelut freelancerien palkkioista ja työn ehdoista. Keskusteluita päätettiin jatkaa elokuussa Kansan Uutisten toimistolla.

Lehdistönvapaus rapautuu myös Euroopassa

Euroopan kansalaisvapauksien liitto Liberties varoittaa uudessa raportissaan autoritaarisuuden noususta ja demokratian heikkenemisestä Euroopassa. Näiden trendien seurauksena median vapaus EU:ssa on uhattuna. Erityisen uhanalaisia ovat yleisradioyhtiöt.

Liiton neuvottelemia palkan- ja palkkionkorotuksia Yleisradiossa 1.6.

Yleisradion työehtosopimus ja Yhtyneet-sopimus nostavat työntekijöiden palkkoja ja palkkioita.