Kannanotot / 27.03.2023

Journalistiliitto: Freelancerit haluavat puolustaa oikeuksiaan – työnantaja väittää laittomaksi

Mediayrityksiä edustava Medialiitto on kieltäytynyt neuvottelemasta freelancereiden paremmista työehdoista ja palkkioista. Journalistiliitto hämmästelee Medialiiton erikoista tapaa tulkita lakia ja kieltäytyä sen perusteella neuvotteluista. Euroopan komissio totesi viime syksynä, että itsensätyöllistäjät voivat yhdistää voimansa ja neuvotella yhdessä esimerkiksi palkkioista ja työn ehdoista. Tähän saakka jokaisen freelancerin on pitänyt käydä neuvottelut yksin, vaikka vastassa on ollut iso mediayritys. Jatkossa itsensätyöllistäjät voivat ajaa yhdessä esimerkiksi minimipalkkioita tai kiirelisiä. Aiemmin sellainen olisi katsottu kartelliksi. Uutta on myös se, että ammattiliitoilla on oikeus edustaa itsensätyöllistäjiä neuvotteluissa. Uudet linjaukset tulivat voimaan jo syyskuussa, ja Journalistiliitto kutsui Medialiiton saman tien neuvotteluihin. Puoli vuotta asiaa selvitettyään Medialiitto ilmoitti perjantaina, ettei suostu neuvottelemaan. Syyksi se kertoi, että kollektiivisopimukset olisivat sen mukaan laittomat. ”Hämmästelemme Medialiiton näkemystä laittomuudesta ja pidämme sitä virheellisenä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Journalistiliiton tekemän itsearvion pohjalta Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei nähnyt estettä kollektiivisten neuvotteluiden aloittamiselle. Myös työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrottiin, että suuntaviivojen vuoksi ei ole tekeillä eikä tarpeen tehdä esimerkiksi muutoksia lainsäädäntöön. ”Suomessa on EU:n kilpailusääntöjen mukaisia itsensätyöllistäjiä, joiden puolesta neuvotteluja voitaisiin käydä”, Savolainen sanoo. Monessa muussa EU-maassa freelancerit neuvottelevat jo kollektiivisesti. Itsensätyöllistäjät ovat selvästi heikommassa neuvotteluasemassa kuin työntekijät. Tämän takia heidän taloudellinen asemansa media-alalla on huomattavasti heikompi kuin alan työsuhteisilla. Kollektiivinen neuvottelu on paras tapa parantaa itsensätyöllistäjien työoloja. Journalistiliitto kiistää Medialiiton tulkinnan ja jatkaa työtä itsensätyöllistäjien kollektiivisten neuvottelujen käynnistämiseksi. Seuraava askel on todentaa Medialiiton laintulkinta virheelliseksi.   Journalistiliitto aiemmin itsensätyöllistäjien kollektiivisista neuvotteluista: Historiallinen askel: Ammattiliitoilla mahdollisuus neuvotella itsensätyöllistäjien työehdoista 7.10.2022 Journalistiliitto Eu-komissiolle: Kollektiivinen neuvotteluoikeus parantaa parhaiten freelancerien työoloja. 22.2.2022

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.