Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Freelancerien työtilanne parantunut, koko vuoden kuva synkkä

Joka kolmannen freelancerin työtilanne on tänä syksynä parempi kuin viime keväänä. Tämä käy ilmi Journalistiliiton marras-joulukuussa tekemästä kyselystä. Työtilanne on pysynyt ennallaan noin 40 prosentilla ja heikentynyt noin neljänneksellä vastaajista.

”Elpymistä on tapahtunut, mutta olisin toivonut tilanteen parantuneen enemmän”, sanoo Journalistiliitossa itsensätyöllistäjien ja freelancerien asioita hoitava lakimies Hannu Hallamaa. ”Koko vuoden kuva näyttää freelancerien osalta aika synkältä.” Edellisen kerran liitto kysyi koronapandemian vaikutuksista freelancerien tuloihin ja töihin keväällä.

Koronan vaikutus tuloihin on kyselyn mukaan sama kuin sen vaikutus työtilanteeseen. Tulot ovat pysyneet ennallaan joka neljännellä vastaajalla ja heikentyneet puolella vastaajista. Vähän yli viidennes on pystynyt kasvattamaan tulojaan kevääseen verrattuna. Tulosten mukaan yhä useampi freelancer tekee journalismin lisäksi viestintätöitä.

Tukea hakenut yhä useampi

Kun keväällä harva freelancer oli hakeutunut TE-toimistoon saadakseen työmarkkinatukea tai hakenut avustuksia, nyt yhä useampi on saanut työttömyystukea. Yrittäjille tarkoitettua kunnan tukea on syksyllä hakenut vajaa kolmannes vastaajista. Tukea on saanut yli 80 prosenttia hakijoista.

Muuta tukea, kuten toimeentulotukea, hakeneiden freelancerien määrä on noussut. ”Tässä on selkeää kasvua ja osuuskin on huolestuttavan suuri”, Hannu Hallamaa sanoo. Tukea kertoo hakeneensa nyt kahdeksan prosenttia, keväällä 4,5 prosenttia.

Journalistiliitto kysyi freelancerien työtilanteesta verkkokyselyllä 20.11. – 10.12.2020, kyselyyn vastasi 220 henkilöä. Ensi vuonna liitto tekee freelancerien työmarkkinatutkimuksen.

Liiton kokoamia ohjeita freelancereille tällä sivulla.

Liitto on tänä vuonna vedonnut valtioon, eläkeyhtiöihin ja mediataloihin freelancerien toimeentulon turvaamiseksi.

Journalistiliitto jatkaa valmisteluja, joilla tähdätään liiton freejäsenille sopivan työterveyspalvelumallin rakentamiseen.