Uutiset / 15.12.2020

Freelancerien työtilanne parantunut, koko vuoden kuva synkkä

Joka kolmannen freelancerin työtilanne on tänä syksynä parempi kuin viime keväänä. Tämä käy ilmi Journalistiliiton marras-joulukuussa tekemästä kyselystä. Työtilanne on pysynyt ennallaan noin 40 prosentilla ja heikentynyt noin neljänneksellä vastaajista. ”Elpymistä on tapahtunut, mutta olisin toivonut tilanteen parantuneen enemmän”, sanoo Journalistiliitossa itsensätyöllistäjien ja freelancerien asioita hoitava lakimies Hannu Hallamaa. ”Koko vuoden kuva näyttää freelancerien osalta aika synkältä.” Edellisen kerran liitto kysyi koronapandemian vaikutuksista freelancerien tuloihin ja töihin keväällä. Koronan vaikutus tuloihin on kyselyn mukaan sama kuin sen vaikutus työtilanteeseen. Tulot ovat pysyneet ennallaan joka neljännellä vastaajalla ja heikentyneet puolella vastaajista. Vähän yli viidennes on pystynyt kasvattamaan tulojaan kevääseen verrattuna. Tulosten mukaan yhä useampi freelancer tekee journalismin lisäksi viestintätöitä. Tukea hakenut yhä useampi Kun keväällä harva freelancer oli hakeutunut TE-toimistoon saadakseen työmarkkinatukea tai hakenut avustuksia, nyt yhä useampi on saanut työttömyystukea. Yrittäjille tarkoitettua kunnan tukea on syksyllä hakenut vajaa kolmannes vastaajista. Tukea on saanut yli 80 prosenttia hakijoista. Muuta tukea, kuten toimeentulotukea, hakeneiden freelancerien määrä on noussut. ”Tässä on selkeää kasvua ja osuuskin on huolestuttavan suuri”, Hannu Hallamaa sanoo. Tukea kertoo hakeneensa nyt kahdeksan prosenttia, keväällä 4,5 prosenttia. Journalistiliitto kysyi freelancerien työtilanteesta verkkokyselyllä 20.11. – 10.12.2020, kyselyyn vastasi 220 henkilöä. Ensi vuonna liitto tekee freelancerien työmarkkinatutkimuksen. … Liiton kokoamia ohjeita freelancereille tällä sivulla. Liitto on tänä vuonna vedonnut valtioon, eläkeyhtiöihin ja mediataloihin freelancerien toimeentulon turvaamiseksi. Journalistiliitto jatkaa valmisteluja, joilla tähdätään liiton freejäsenille sopivan työterveyspalvelumallin rakentamiseen.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.