Uutiset / 28.05.2020

Korona kurittanut freelancereita: tulot ja työt vähentyneet – harva hakenut yrittäjätukea

Koronakriisi on näkynyt freelancerien palkkapussissa ja työtilanteessa. Journalistiliiton huhti-toukokuussa teettämän kyselyn mukaan tulot ovat kriisin vuoksi heikentyneet paljon 43 prosentilla ja vähän 24 prosentilla vastaajista. Työt ovat vähentyneet kahdella kolmasosalla vastaajista: paljon 39 prosentilla, vähän 27 prosentilla.

”Karuja lukuja”, kommentoi Journalistiliitossa itsensätyöllistäjien ja freelancerien asioita hoitava lakimies Hannu Hallamaa. ”Työkeikkojen peruutuksia on tullut yli puolelle kyselyyn vastanneista”. Hallamaan mukaan perumiset ovat iskeneet erityisesti urheilutapahtumia raportoiviin toimittajiin ja kuvaajiin.

Moni paikkaa kadonneita journalistisia töitä tekemällä aivan muuta. Avovastausten perusteella tuloja on hankittu muun muassa ajamalla taksia tai myymällä omaisuutta.

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, ovatko toimeksiantajat pyytäneet koronakriisin varjolla laskuttamaan normaalitaksoja vähemmän. Vain joka kymmenes (11 %) vastaajista kertoi näin tapahtuneen.

"Turhan harva hakenut tukea"

Lähes neljäsosa, 23 prosenttia, on hakeutunut TE-toimistoon hakeakseen työmarkkinatukea yrittäjänä. Vain neljä prosenttia oli saanut kunnan myöntämää 2000 euron avustusta yksinyrittäjille.

”Turhan harva on hakenut tätä tukea, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää”, Hallamaa muistuttaa. Journalistiliitto muistuttaa jäseniään monista tukimahdollisuuksista ja apurahoista säännöllisesti sosiaalisen median kanavissa ja liiton nettisivuilla.

Business Finlandin julkisuudessakin olleita yritystukia on hakenut pari prosenttia vastaajista. Suhteellisen moni on hakenut erilaisia apurahoja, 29 prosenttia.

Journalistiliitto kysyi freelancerien työtilanteesta verkkokyselyllä 23.4. – 5.5.2020, kyselyyn vastasi 275 henkilöä.

Journalisti-lehden 28.5.2020 ilmestynyt  juttu freelancereiden tilanteesta.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.