Uutiset / 26.03.2019

Tekijänoikeusdirektiivi hyväksyttiin – parantaa tekijöiden asemaa

Journalistiliitto on tyytyväinen siihen, että direktiivi hyväksyttiin. Se parantaa tekijöiden neuvotteluasemaa ja luo pelisääntöjä luovien sisältöjen hyödyntämiselle ja jakamiselle. Journalistien kannalta merkittävää on se, että lehtikustantajat saavat mahdollisuuden neuvotella sisältöjensä käytöstä uutiskooste- ja hakupalveluissa sekä sosiaalisen median palveluissa. Journalistit saavat oikeuden osuuteen korvauksista. Uudet reilut pelisäännöt auttavat turvaamaan journalismin tulevaisuutta. Uusi oikeus ei tarkoita linkkien kieltämistä, vaan yksittäisillä sanoilla tai hyvin lyhyellä kuvauksella varustettuja linkkejä uutisartikkeleihin voi edelleen jatkossakin jakaa. Direktiivin mukaan jäsenvaltioiden on turvattava, että tekijät saavat kohtuullisen korvauksen teostensa käytöstä myös digitaalisessa ympäristössä. Yksittäisen tekijän neuvotteluasema on heikko, eikä Suomen tämänhetkinen tekijänoikeuslaki riittävästi turvaa kohtuullisen korvauksen periaatteen toteutumista. Direktiivin myötä lainsäädäntöömme on saatava muutoksia. Direktiivin voimaan saattamiseen on jäsenvaltioilla aikaa nyt 24 kuukautta. Journalistiliitto tulee olemaan aktiviisesti mukana vaikuttamassa siihen, miten se saatetaan voimaan Suomessa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.