Uutiset / 26.03.2019

Tekijänoikeusdirektiivi hyväksyttiin – parantaa tekijöiden asemaa

Journalistiliitto on tyytyväinen siihen, että direktiivi hyväksyttiin. Se parantaa tekijöiden neuvotteluasemaa ja luo pelisääntöjä luovien sisältöjen hyödyntämiselle ja jakamiselle. Journalistien kannalta merkittävää on se, että lehtikustantajat saavat mahdollisuuden neuvotella sisältöjensä käytöstä uutiskooste- ja hakupalveluissa sekä sosiaalisen median palveluissa. Journalistit saavat oikeuden osuuteen korvauksista. Uudet reilut pelisäännöt auttavat turvaamaan journalismin tulevaisuutta. Uusi oikeus ei tarkoita linkkien kieltämistä, vaan yksittäisillä sanoilla tai hyvin lyhyellä kuvauksella varustettuja linkkejä uutisartikkeleihin voi edelleen jatkossakin jakaa. Direktiivin mukaan jäsenvaltioiden on turvattava, että tekijät saavat kohtuullisen korvauksen teostensa käytöstä myös digitaalisessa ympäristössä. Yksittäisen tekijän neuvotteluasema on heikko, eikä Suomen tämänhetkinen tekijänoikeuslaki riittävästi turvaa kohtuullisen korvauksen periaatteen toteutumista. Direktiivin myötä lainsäädäntöömme on saatava muutoksia. Direktiivin voimaan saattamiseen on jäsenvaltioilla aikaa nyt 24 kuukautta. Journalistiliitto tulee olemaan aktiviisesti mukana vaikuttamassa siihen, miten se saatetaan voimaan Suomessa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.