Uutiset / 21.02.2025

Lotto, MTV:n uutiset, Emma-gaala ja Putous -lähetykset uhattuna – työnantaja ei kuule huolta työntekijöiden jaksamisesta

Loton, MTV:n uutisten, Emma-gaalan ja Putouksen tv-lähetykset lauantaina 8.3. voivat jäädä näkymättä elokuva- ja tv-alan työntekijöiden lakon vuoksi. Journalistiliitto ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ovat jättäneet hetki sitten alaa koskevan lakkovaroituksen.

Lakon syynä on huoli ohjelmia tekevien ihmisten jaksamisongelmista, joita tuotantoyhtiöt eivät ole suostuneet ottamaan tosissaan ratkaistavaksi. Elokuva- ja tv-alan työntekijöistä lähes kaksi kolmesta oireilee psyykkisesti. Alan työpäivät ovat säännöllisesti yli 12 tuntisia, lomat lyhyitä ja työajoissa joustetaan jatkuvasti.

”Olemme käyneet työnantajan kanssa kaksi kuukautta neuvotteluja elokuva- ja televisiotuotantoalan ammattilaisten työehdoista. Olemme nostaneet koko ajan esille vakavan huolen työtekijöiden loppuun palamisesta. Tätä huolta työnantajapuoli ei ole ottanut kuuleviin korviinsa. Siksi olemme tänään jättäneet alalle lakkovaroituksen”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

Toteutuessaan lakko kestäisi yhden päivän ja se koskisi kaikkia työehtosopimuksen mukaisia tehtäviä päivän aikana. Tämä tarkoittaa, että lakon toteutuessa suorat lähetykset kuten Lotto, MTV:n uutiset, Emma-Gaala ja Putous jäävät tekemättä.

”Ymmärrämme Loton ja Putouksen kaltaisten ohjelmien merkityksen monelle suomalaiselle television katsojalle. Toivomme, että pääsemme järkevään sopimukseen alan työehdoista ja ohjelmat näkyvät normaalisti kanavilla”, Savolainen painottaa.

Työehtosopimuksella turvataan tv-ohjelmia ja elokuvia tekeville työntekijöille inhimilliset työolot.

”On mukavampi katsoa suomalaisia televisio-ohjelmia ja elokuvia, joiden tekeminen on ollut eettistä ja työntekijöiden jaksaminen on huomioitu. Niin syntyy varmasti myös parempia ohjelmia ja elokuvia”, Petri Savolainen muistuttaa. 

Alalle on julistettu myös tänään kello 12 alkava ylityö- ja venymiskielto. Sen aikana normaalit työt tehdään, mutta ei venytä.

Lähes kaksi kolmesta oireilee psyykkisesti elokuva- ja televisioalalla

Journalistiliitto ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ovat neuvotelleet alan työehdoista ja palkoista Palvelualojen työnantajien Paltan kanssa 13. joulukuuta lähtien.

Osapuolet ovat tavanneet jo kaksitoista kertaa. Savolaisen mukaan työntekijöitä edustavat Journalistiliitto ja Teme ovat joka kerta nostaneet esille alan ongelmat.

Joulukuussa julkaistun, Työterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan psyykkinen oireilu on yleistä elokuva- ja tv-alalla työskentelevillä.

Psyykkisiä oireita kokeneiden määrä on kolminkertainen muuhun suomalaiseen työikäiseen väestöön verrattuna.

”Meillä on ollut konkreettisia työssäjaksamista parantavia esityksiä, jotka koskevat esimerkiksi työajan tasaisempaa tasoittamista jaksotyössä ja lepoajan pidentämistä jaksotyössä”, sanoo neuvotteluissa mukana ollut Suomen elokuva- ja mediatyöntekijöiden SET:n puheenjohtaja Matleena Kuusela.

Työterveyslaitoksen kyselyyn vastasi yli 600 alan ammattilaista.


Katso myös

Kaikki uutiset

Jäsenet näkyvät liiton kampanjassa: ”Puolustamme sinun oikeuttasi tietää”

Kampanjan tavoitteena on nostaa journalistien ja journalististen ammattien arvostusta sekä jäsenten että suuren yleisön silmissä. 

Liiton puheenjohtajaehdokkaat tentissä 4.3.

Jäsenet voivat kysyä ehdokkailta suorassa lähetyksessä. Puheenjohtaja valitaan 14.3.

Journalistien kokema uhkailu, häirintä ja painostus on työturvallisuuskysymys

Työnantajan keinot puuttua häirintään ovat rajalliset, mutta häirinnän kohteeksi joutumista ja siihen liittyviä haittoja voidaan minimoida. Myös vertaistuki on tärkeää.