Uutiset / 07.04.2020

Journalistiliitto: Tiedonsaanti turvattava pikavauhdilla – Suomi ei saa pudota Pohjoismaiden kelkasta

Ruotsi ja Tanska tukevat mediaa koronakriisissä kymmenillä miljoonilla euroilla. Näin ne varmistavat, että media pysyy toimintakykyisenä ja kansalaiset saavat luotettavaa tietoa tilanteessa, jossa median ilmoitustulot ovat romahtaneet. Suomi ei vielä ole ilmoittanut minkäänlaisesta tuesta. Mediatalot ovat aloittaneet journalistien laajat lomautukset. Tämä vaarantaa ihmisten tiedonsaannin tilanteessa, jossa tiedontarve on suurempi kuin vuosikymmeniin. ”Tilanne on hälyttävä. Oikean tiedon levittäminen on elintärkeää koronan voittamiseksi, mutta tiedonkulku on uhattuna median talouden ajauduttua suuriin vaikeuksiin”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Oikean tiedon saaminen on kansalaisoikeus ja turvallisuuteen vaikuttava asia.” Ruotsissa päätettiin viime viikolla 20 miljoonan euron (200 miljoonaa kruunua) suuruisesta uudesta kriisituesta medialle. Maa perusteli rahoitusta kansalaisten kasvaneella tiedon tarpeella. Tanskassa median lisätuki on 24 miljoonaa euroa. Siellä perusteluna on, että mediat ovat demokratian kulmakivi, ja että kriittinen media, joka tuottaa uskottavaa tietoa, on elintärkeä. ”Ruotsissa ja Tanskassa ymmärretään, miten valtavan suuri rooli medialla on erityisesti tällaisissa kriisitilanteissa,” Hanne Aho sanoo. Journalistiliitto vaatii, että median tuesta tehdään pikaisia päätöksiä. Vaihtoehtoja on useita. Valtio voisi maksaa mediataloille esimerkiksi suoraa palkkatukea tai kompensoida jakelukustannuksia. ”Samalla on huolehdittava, että tuki kohdistuu sisältöjen tekemiseen, eikä esimerkiksi osinkojen maksamiseen.” ”Nyt on autettava. Suomalaisilla on yhtäläinen oikeus tietoon kuin muiden Pohjoismaiden kansalaisilla”, Aho muistuttaa. ”Normaalioloissa Suomi painii jo valmiiksi eri sarjassa. Meillä mediatukia ei makseta, kun muissa Pohjoismaissa mediatuet ovat useita kymmeniä miljoonia vuosittain”.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.