Uutiset / 07.04.2020

Journalistiliitto: Tiedonsaanti turvattava pikavauhdilla – Suomi ei saa pudota Pohjoismaiden kelkasta

Ruotsi ja Tanska tukevat mediaa koronakriisissä kymmenillä miljoonilla euroilla. Näin ne varmistavat, että media pysyy toimintakykyisenä ja kansalaiset saavat luotettavaa tietoa tilanteessa, jossa median ilmoitustulot ovat romahtaneet. Suomi ei vielä ole ilmoittanut minkäänlaisesta tuesta. Mediatalot ovat aloittaneet journalistien laajat lomautukset. Tämä vaarantaa ihmisten tiedonsaannin tilanteessa, jossa tiedontarve on suurempi kuin vuosikymmeniin. ”Tilanne on hälyttävä. Oikean tiedon levittäminen on elintärkeää koronan voittamiseksi, mutta tiedonkulku on uhattuna median talouden ajauduttua suuriin vaikeuksiin”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Oikean tiedon saaminen on kansalaisoikeus ja turvallisuuteen vaikuttava asia.” Ruotsissa päätettiin viime viikolla 20 miljoonan euron (200 miljoonaa kruunua) suuruisesta uudesta kriisituesta medialle. Maa perusteli rahoitusta kansalaisten kasvaneella tiedon tarpeella. Tanskassa median lisätuki on 24 miljoonaa euroa. Siellä perusteluna on, että mediat ovat demokratian kulmakivi, ja että kriittinen media, joka tuottaa uskottavaa tietoa, on elintärkeä. ”Ruotsissa ja Tanskassa ymmärretään, miten valtavan suuri rooli medialla on erityisesti tällaisissa kriisitilanteissa,” Hanne Aho sanoo. Journalistiliitto vaatii, että median tuesta tehdään pikaisia päätöksiä. Vaihtoehtoja on useita. Valtio voisi maksaa mediataloille esimerkiksi suoraa palkkatukea tai kompensoida jakelukustannuksia. ”Samalla on huolehdittava, että tuki kohdistuu sisältöjen tekemiseen, eikä esimerkiksi osinkojen maksamiseen.” ”Nyt on autettava. Suomalaisilla on yhtäläinen oikeus tietoon kuin muiden Pohjoismaiden kansalaisilla”, Aho muistuttaa. ”Normaalioloissa Suomi painii jo valmiiksi eri sarjassa. Meillä mediatukia ei makseta, kun muissa Pohjoismaissa mediatuet ovat useita kymmeniä miljoonia vuosittain”.

Katso myös

Kaikki uutiset

Toimittajia kaltereiden takana: Kiina, Israel ja Myanmar pahimmat sananvapauden patoajat

Vuosi 2024 oli vaikea vuosi maailman kriiseistä raportoiville toimittajille, joita vangittiin vuoden mittaan yhteensä 361.

Valtuusto valitsee Journalistiliiton uuden puheenjohtajan 14. maaliskuuta

Liiton säännöt eivät määrää etukäteistä ehdokasasettelua. Esitykset puheenjohtajasta tehdään valtuuston kokouksessa.

Hanne Aho jättää Journalistiliiton puheenjohtajan tehtävän

Journalistiliiton puheenjohtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi liiton valtuuston puheenjohtaja Antti Laakso. Uusi puheenjohtaja valitaan keväällä.