Uutiset / 27.04.2023

Journalistiliiton valtuusto hyväksyi uudet sopimukset lehdistölle ja kustannustoimittajille

Juristi Tytti Oras esitteli saavutettua lehdistön neuvottelutulosta. Kuva: Mika Heijari Kuva:
Journalistiliiton valtuusto on tänään torstaina hyväksynyt lehdistön ja kustannustoimittajien uudet työehtosopimukset. Neuvottelut saatiin päätökseen myöhään eilen keskiviikkona.  Lisäksi valtuusto käsitteli muutkin kevään aikana syntyneet sopimukset Työnantajia edustava Medialiitto käsittelee lehdistön ja kustannustoimittajien neuvottelutuloksia vasta ensi viikon aikana. Avaamme sopimusten sisältöä tarkemmin vasta kun Medialiittokin on hyväksynyt sopimukset. Sitä ennen neuvottelutulos ei ole virallisesti voimassa.   Kaikkia Journalistiliiton tänä keväänä solmimia sopimuksia yhdistää neljä asiaa. Niiden palkkaratkaisut ovat yleisen linjan mukaiset, sopimuskausi on 24 kuukautta, perhevapaista on keskusteltu ja muita muutoksia työehtosopimuksiin on tehty hyvin vähän.  Saimme neuvoteltua kaikille kohtuulliset palkankorotukset, saimme lehdistön palkkausjärjestelmää kehitettyä, saimme siellä täällä pieniä parannuksia aikaan eikä mitään heikennyksiä tullut”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho tiivisti.  Lehdistö  Työehtoihin ei ole tulossa juurikaan muutoksia, esimerkiksi lomat säilyvät ennallaan.  Palkat nousevat ”yleisen linjan mukaisesti” eli suunnilleen saman verran kuin muillakin aloilla Suomessa.   “20 vuotta vanhaa palkkausjärjestelmää saatiin kehitettyä siten, että palkkaryhmät vastaavat paremmin tämän päivän työtehtäviä”, Hanne Aho toteaa. Kustannustoimittajat  Myös kustannustoimittajien palkat nousevat ”yleisen linjan mukaisesti”.   Työehtoihin ei ole tulossa muutoksia.  Kerromme tarkemmin näiden sopimusten sisällöstä sen jälkeen, kun Medialiitto on käsitellyt neuvottelutulokset vapun jälkeen. Ammattiyhdistysliikkeen oltava yhtenäinen  Puheenjohtaja Hanne Aho muistutti puheessaan, että ammattiyhdistysliikkeen kärkitavoitteen tulisi olla yhtenäisyys, sillä vain siten se pystyy vaikuttamaan isoihin asioihin.  ”Lisäksi on valtavan tärkeää, että ammattiyhdistysliike osaa viestiä ja käydä keskustelua julkisuudessa. Meidän on opittava viestimään entistä paremmin siitä, mihin pyrimme ja miksi ammattiyhdistysliike on niin tärkeä”, hän sanoi. Valtuusto juhlisti historiallista yksinyrittäjäsopimusta Valtuusto juhlisti myös sitä, että tällä neuvottelukierroksella saatiin tehtyä sopimus yksinyrittäjinä työskentelevien av-kääntäjien vähimmäispalkkioista, kun liitto solmi av-käännösyritysten työehtosopimuksen. ”Tämä on ensimmäinen tällainen sopimus suomalaisessa työmarkkinahistoriassa. EU:n uusien säädösten mukaan ammattiyhdistys voi neuvotella yksinyrittäjien työehdoista, ja me ryhdyimme heti työhön. Pitkän taistelutyön iso, historiallinen, uraauurtava lopputulos”, Aho iloitsi. 

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.