Uutiset / 15.11.2018

ITSET-ryhmä: Neuvotteluvaltaa itsensätyöllistäjille

Itsensätyöllistäjiä edustava ITSET-ryhmä julkaisi tänään yhteiset hallitusohjelmatavoitteensa. Ryhmän tavoite on itsensätyöllistäjien aseman parantaminen työmarkkinoilla. Itsensätyöllistäjiä yhdistävät tällä hetkellä heikko neuvotteluasema, pienet ja pirstaleiset tulot sekä puutteellinen sosiaaliturva. ITSET-ryhmä esittää kaikkiaan kuutta toimenpidettä tilanteen korjaamiseksi. Ryhmä haluaa itsensätyöllistäjille neuvotteluvaltaa työnteon ehtoihin ja palkkoihin. "Ammattiliiton on voitava edustaa itsensätyöllistäjiä neuvotteluissa", ryhmä toteaa. Eurooppalainen kilpailuoikeus ei tällaisia neuvotteluja estä. Esimerkiksi Saksassa, Tanskassa ja Itävallassa neuvottelut ovat jo mahdollisia. Siksi kilpailulainsäädäntöä on Suomessakin muutettava niin, että itsensätyöllistäjien kollektiivinen edunvalvonta  tulee mahdolliseksi, ryhmä toteaa. "Tämä on kaikkein keskeisin kysymys, ja isosti esillä myös Journalistiliiton omissa hallitusohjelmatavoitteissa", sanoo edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. "Eurooppalaiset esimerkit osoittavat vastaansanomattomasti, ettei kilpailuoikeus estä neuvotteluvallaltaa. Se on saatava hoitumaan myös Suomessa. Työskentelemme parhaillaan akuuteimmin av-kääntäjien neuvotteluvallan eteen." ITSET-ryhmä vaatii paperissaan myös itsensätyöllistäjien ottamista osaksi työlainsäädäntöä. Palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevät olisi katsottava työsuhteisiksi, mikä toisi työuriin turvaa ja selkeyttä. Sosiaaliturvajärjestelmää on lisäksi kehitettävä niin, että se ottaa joustavammin huomioon siirtymiset työn muodosta toiseen. Ryhmä toteaa vielä, että itsensätyöllistäjille on turvattava mahdollisuus työterveydenhuoltoon ja tekijänoikeuksiin. ITSET-ryhmään kuuluvat kaikki palkansaajien keskusjärjestöt, näiden jäsenliittoja sekä Journalistiliitto ja Suomen freelance-journalistit. "Olemme panostaneet  tähän vahvasti ja pitkään. Asia on Journalistilitolle tärkeä ja tuttu. Alalla on aina ollut freelancereita, ja itsensätyöllistäjiä on liiton jäsenistä joka viides", Petri Savolainen sanoo. "Olemme tavanneet ITSET-ryhmän kanssa eduskuntaryhmiä ja tapaamme jatkossakin. Vaikutustyötä itsensätyöllistäjien eteen tehdään jatkuvasti, myös liiton omaa vaikuttamistyötä. Sdp:n ja vihreiden ryhmän olemme jo tavanneet, seuraavaksi on vuorossa kokoomus ja sen jälkeen muut eduskuntaryhmät." ITSET-ryhmän hallitustavoitteet Journalistiliiton hallitustavoitteet  

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.