Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

ITSET-ryhmä: Neuvotteluvaltaa itsensätyöllistäjille

”Ammattiliiton on voitava edustaa itsensätyöllistäjiä neuvotteluissa”, ryhmä toteaa. Eurooppalainen kilpailuoikeus ei tällaisia neuvotteluja estä.

Itsensätyöllistäjiä edustava ITSET-ryhmä julkaisi tänään yhteiset hallitusohjelmatavoitteensa.

Ryhmän tavoite on itsensätyöllistäjien aseman parantaminen työmarkkinoilla. Itsensätyöllistäjiä yhdistävät tällä hetkellä heikko neuvotteluasema, pienet ja pirstaleiset tulot sekä puutteellinen sosiaaliturva. ITSET-ryhmä esittää kaikkiaan kuutta toimenpidettä tilanteen korjaamiseksi.

Ryhmä haluaa itsensätyöllistäjille neuvotteluvaltaa työnteon ehtoihin ja palkkoihin.

“Ammattiliiton on voitava edustaa itsensätyöllistäjiä neuvotteluissa”, ryhmä toteaa. Eurooppalainen kilpailuoikeus ei tällaisia neuvotteluja estä. Esimerkiksi Saksassa, Tanskassa ja Itävallassa neuvottelut ovat jo mahdollisia. Siksi kilpailulainsäädäntöä on Suomessakin muutettava niin, että itsensätyöllistäjien kollektiivinen edunvalvonta  tulee mahdolliseksi, ryhmä toteaa.

“Tämä on kaikkein keskeisin kysymys, ja isosti esillä myös Journalistiliiton omissa hallitusohjelmatavoitteissa“, sanoo edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

“Eurooppalaiset esimerkit osoittavat vastaansanomattomasti, ettei kilpailuoikeus estä neuvotteluvallaltaa. Se on saatava hoitumaan myös Suomessa. Työskentelemme parhaillaan akuuteimmin av-kääntäjien neuvotteluvallan eteen.”

ITSET-ryhmä vaatii paperissaan myös itsensätyöllistäjien ottamista osaksi työlainsäädäntöä. Palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevät olisi katsottava työsuhteisiksi, mikä toisi työuriin turvaa ja selkeyttä. Sosiaaliturvajärjestelmää on lisäksi kehitettävä niin, että se ottaa joustavammin huomioon siirtymiset työn muodosta toiseen.

Ryhmä toteaa vielä, että itsensätyöllistäjille on turvattava mahdollisuus työterveydenhuoltoon ja tekijänoikeuksiin.

ITSET-ryhmään kuuluvat kaikki palkansaajien keskusjärjestöt, näiden jäsenliittoja sekä Journalistiliitto ja Suomen freelance-journalistit.

“Olemme panostaneet  tähän vahvasti ja pitkään. Asia on Journalistilitolle tärkeä ja tuttu. Alalla on aina ollut freelancereita, ja itsensätyöllistäjiä on liiton jäsenistä joka viides”, Petri Savolainen sanoo.

“Olemme tavanneet ITSET-ryhmän kanssa eduskuntaryhmiä ja tapaamme jatkossakin. Vaikutustyötä itsensätyöllistäjien eteen tehdään jatkuvasti, myös liiton omaa vaikuttamistyötä. Sdp:n ja vihreiden ryhmän olemme jo tavanneet, seuraavaksi on vuorossa kokoomus ja sen jälkeen muut eduskuntaryhmät.”

ITSET-ryhmän hallitustavoitteet

Journalistiliiton hallitustavoitteet