Kannanotot / 18.03.2015

YOT:n kannanotto Yleen kohdistuvasta ”ajojahdista”

Ylen ohjelmatyöntekijät ry. on huolissaan tavasta, jolla useat kaupallisen median edustajat käsittelevät Yleisradiota ja sen toimintaedellytyksiä.

Niin sanotun Yle-vero-päätöksen jälkeen monet kaupallisen median edustajat ovat kiihdyttäneet hyökkäyksiä Yleisradiota vastaan. Kyse ei ole yksittäisten toimittajien mielipiteistä, vaan jatkuvasti toistuvasta mielipidevyörystä, joka muistuttaa ajojahtia. Arvovaltaisten lehtien pääkirjoituksissa on toistuvasti kyseenalaistettu Yleisradion rahoitus verovaroista ja samalla on kyseenalaistettu Yleisradion julkisen palvelun tehtävän määrittely.

Ylen on kuvattu nauttivan jatkuvasta joulusta ja yhtiötämme on kuvattu verovaroin mediamarkkinoilla häiriköiväksi amebaksi. Tällainen kielenkäyttö on asiatonta eikä sellaisen soisi näkyvän lehtien pääkirjoitussivuilla. Nämä hyökkäykset kohdistuvat Yleisradioon, mutta samalla kyseenalaistetaan jokaisen yleläisen työ.

Koko mediakenttä on murroksessa ja me Ylen työntekijät olemme syvästi huolissamme kaupallisen median kurimuksesta. Kaupallisen ja erityisesti printtimedian ongelmat liittyvät paljolti internetin haasteeseen ja mainosmarkkinoiden globaaliin pirstoutumiseen. Tämä on yleismaailmallinen ilmiö, johon ei tule helpotusta, vaikka Ylen rahoitusta tai toimintaedellytyksiä karsittaisiin.

Myös me Ylen työntekijät olemme median murroksen pyörityksessä. Rahoitusta on leikattu ja viime syksynä Ylessä käytiin Suomen mediahistorian suurimpiin kuuluvat YT-neuvottelut. Toimintoja on karsittu ja niitä sopeutetaan nopeasti kehittyvään nettimaailmaan. Yleläisiä on nyt 1 500 vähemmän kuin vuonna 2000.

Internet on jakelukanava ja toimintaympäristö, jossa julkisen palvelun yhtiön on oltava mukana, koska Yle on kaikkia suomalaisia varten. Joidenkin kaupallisen median edustajien vaatimukset Ylen toiminnan rajoittamisesta netissä ovat perusteettomia. Yle toimii netissä kaupallisen median rinnalla aivan samalla tavalla kuin se toimii myös kaupallisten radio- ja tv-kanavien rinnalla. Yleisradiolla on oma laissa määritelty julkisen palvelun tehtävänsä, jota Ylen on myös netissä toteutettava.

Ylen ja sen työntekijöiden ottaminen medianmurroksen syntipukiksi on valitettavaa ja lyhytnäköistä politiikkaa, joka luo hajaannusta mediakenttään.

YOT:n vuosikokous 14.3.2015, Helsinki


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

Journalistiliitto: Gazan sota on tragedia myös journalisteille

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota Gazassa on tähän mennessä vaatinut ainakin 39 journalistin tai mediatyöntekijän hengen, kertoo Committee to Protect Journalist -järjestö. CPJ:n mukaan sodan ensimmäinen kuukausi oli journalisteille verisin ainakin 30 vuoteen. Esimerkiksi koko vuonna 2022 journalisteja kuoli CPJ:n mukaan 67, näistä 15 Ukrainassa. Gazan sota tekee tilastoista synkimmät vuosikausiin. ”Journalistin menehtyminen työssään […]

Av-alan toimintaedellytykset on turvattava – eduskunnan on syytä palauttaa av-kannustin budjettiin

Suomi voi olla ylpeä vahvasta ja kehittyvästä av-alastaan, jonka kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa. Kansainvälisesti arvostettu Sisu-elokuva ja animaatiosarja Muumilaakso ovat hyviä esimerkkejä huipputason tuotannoista, jotka kiinnostavat ulkomailla ja jotka ovat olleet Suomelle samalla investointeja. Vahvasti kansainvälinen ja kasvava av-ala paitsi työllistää alan tekijöitä myös luo suoria positiivisia vaikutuksia alihankintapalveluita tarjoavaan kenttään, majoitus- ja […]