Uutiset / 27.03.2017

Ylelle sopimus harjoittelupalkoista – yliopisto ja amk tasavertaisiksi

Toimittaja ja luottamusmies Jyrki Saarikoski allekirjoitti uuden harjoittelusopimuksen Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden edustajana. Kuva:
Yleisradio on tehnyt sopimuksen, joka takaa saman harjoittelupalkan sekä yliopistoista että ammattikorkeakouluista tuleville työharjoittelijoille. 6.3.–30.11.2017 voimassa oleva sopimus koskee ohjelmatyöhön perehtyviä harjoittelijoita, joiden ohjaamisesta vastaavat tehtävään nimetyt henkilöt. Sopimus melkein tuplaa ammattikorkeakouluista tulevien harjoittelijoiden palkan ja tuo heidät samalle viivalle yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Aiemmin amk-taustaisten harjoittelijoiden vähimmäispalkka oli 660 euroa; yliopistoharjoittelijoille voitiin maksaa enintään 80 prosenttia työehtosopimuksen tehtäväkohtaisesta vähimmäispalkasta. Nyt palkka on alusta asti vähintään 1 200 euroa kuukaudessa sekä yliopisto- että amk-taustaisille. Ennen tätä sopimusta Yleisradiossa oli myös kaksi harjoittelukategoriaa: ”työsuhteinen harjoittelu” ja ”muu kuin työsuhteinen harjoittelu”. Jälkimmäisestä ei välttämättä maksettu lainkaan. Sopimuksen myötä kaikki harjoittelu Ylellä on palkallista lukuun ottamatta TET-harjoittelua ja oppilaitoksen varsinaiseen opetukseen kuuluvia projekteja. Journalistiliiton lakimies Maija Ranisen mukaan Ylen harjoittelupalkkauskäytännöt ovat nyt selkeät ja noudattelevat työmarkkinoilla yleisesti vallitsevaa linjaa korkeakouluharjoittelijoiden palkkauksesta. Esimerkiksi lehdistössä on samankaltainen porrastettu malli kuin Ylellä nyt. ”Sopimus takaa myös sen, että nyt kaikkien harjoittelijoiden palkka on riittävän suuri täyttämään työssäoloehdon, eli kaikki voivat saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, kunhan työssäoloviikkoja kertyy tarpeeksi”, Raninen sanoo.  

”Aidat matalaksi”

Yleisradion toimittaja ja pääluottamusmies Jyrki Saarikoski allekirjoitti sopimuksen Yleisradion ohjelmatyöntekijät ry:n edustajana. Hän perustelee sopimusta korkeakouluopiskelijoiden tasavertaisuudella. ”Keskeistä oli, että saadaan tasapainotettua eri taustoista tulevien opiskelijoiden palkkoja. Heidän koulutuksessaan ja tehtävissään Ylellä on yhteneväisyyksiä. Sopimuksella pyritään vähentämään keinotekoisia aitoja eri ryhmien välillä, tai ainakin pitämään ne mahdollisimman matalina.” Yliopiston harjoittelijoiden palkka kolmen ensimmäisen kuukauden aikana on nyt pienempi kuin ennen sopimusta. Saarikoski ymmärtää, jos sopimus aiheuttaa yliopistoissa närkästystä. Yleisradiossa on kuitenkin viime vuosina ollut amk-taustaisia harjoittelijoita enemmän kuin yliopisto-opiskelijoita. Jälkimmäisten on ollut vaikeaa saada Ylestä harjoittelupaikkoja. Saarikoski toivoo sopimuksen helpottavan myös yliopistosta tulevien mahdollisuuksia. ”Jos palkka on sellainen, joka työnantajapuolella on katsottu mahdolliseksi maksaa, se helpottaa ihmisten ottamista harjoitteluun. Työnantaja on muistuttanut meitä työntekijäpuolen edustajia siitä, että jos taksat ovat ’liian kovat’, paikkoja ei ole. Sekä yliopistosta että amkista tulee hyviä tekijöitä. Sopimus auttaa heidän saamistaan Ylelle kummastakin suunnasta.” Sopimuksen mukaan harjoittelupalkka on ensimmäisen kolmen kuukauden ajalta vähintään 1200 euroa kuukaudessa. Kolmelta seuraavalta kuukaudelta palkka on vähintään 55 prosenttia tehtäväkohtaisesta palkasta eli vähintään 1 701,15 euroa. Tästä eteenpäin eli kuuden kuukauden jälkeen palkka on vähintään 80 % täydestä tehtäväkohtaisesta palkasta, ainakin 2 474,40 euroa. Toisen asteen tutkintoon eli yleensä ammattiopistotutkintoon, kuuluvassa harjoittelussa palkka on vähintään 660 euroa kuukaudessa. Sopimuksen mukaan harjoittelu on aina palkallista lukuun ottamatta TET-harjoitteluja ja oppilaitosten varsinaiseen opetukseen kuuluvia projekteja tai työn seuraamista. Itsenäisesti ilman ohjaajaa työskenteleviä kesätoimittajia ei katsota harjoittelijoiksi, vaan heille maksetaan täyttä palkkaa.  

Uudet harjoitteluehdot seuraavaan tessiin?

Ylen Jyrki Saarikoski suhtautuu sopimukseen myönteisesti, vaikka vielä ei ole kokemusta sen toimivuudesta käytännössä. ”Harjoittelun ohjaajien palkkiot jäivät näissä neuvotteluissa valitettavasti ennalleen eli muodollisiksi. Tähän pitäisi seuraavalla neuvottelukierroksella palata.” Uusi harjoittelusopimus päättyy 30.11.2017 eli samana päivänä kuin Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimus. Sopimusosapuolet pyrkivät siihen, että harjoittelusopimus saataisiin osaksi seuraavaa, 1.12. voimaan tulevaa työehtosopimusta. Liite: Harjoittelijapalkat Ylellä, sopimus 6.3.2017

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.