Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Jekaterina Andrejevaa ja Daria Chultsovaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankilatuomio. Kuva BAJ

Valko-Venäjän tilanne on vakava: Nyt vaaditaan voimakkaampaa tukea

Valkovenäläiset toimittaja Jekaterina Andrejeva ja kuvaaja Daria Chultsova joutuvat tiistaina oikeuden eteen Minskissä Valko-Venäjällä. He ovat olleet vangittuina siitä lähtien kun heidät 15. marraskuuta pidätettiin, kun he 14. kerroksen asunnosta käsin kuvasivat Belsat-TV:lle suorana rauhanomaista mielenosoitusta ja poliisin väkivaltaisia otteita Chervjakovinkadulla ”muutoksen aukiolla” Minskissä.

Kymmenkunta aseistettua kommandoa mursi oven, tunkeutui asuntoon ja syytä selittämättä vei journalistit poliisiaseman kautta pidätyskeskukseen neljän hengen selliin, jonne oli tungettu 11 vankia. Myöhemmin heille luettiin syytteet laittomaan mielenosoitukseen osallistumisesta ja yleisen järjestyksen horjuttamisesta.

Rikossyytteiden perustelemiseksi ei ole säästetty mielikuvitusta. Tutkinnan mukaan mm. Belsat-TV:n suora lähetys johti liikennekatkoihin13 bussilinjalla, kolmella trolleybussilinjalla ja kolmella raitiovaunulinjalla, vaikka useimmilla mainituista reiteistä ei ole yhteyttä mielenosoitusaukiolle. Liikennelaitoksen vahingot näistä laskettiin tarkasti, yhteensä 11.562 ruplan ja 14 kopeekan (n. 3.650 euroa) arvoisiksi.

Kansainvälisistä vetoomuksista huolimatta Jekaterina Andrejevaa ja Daria Chultsovaa uhkaa tiistaina 9.2. alkavassa oikeudenkäynnissä jopa kolmen vuoden vankilatuomio.

”Tilanne Valko-Venäjällä on muuttunut vakavammaksi viime kuukausina”, sanoo Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Kansainväliseltä yhteisöltä vaaditaan nyt voimakkaampaa puuttumista tilanteeseen ja maan journalistit tarvitsevat enemmän tukea.”

Valko-Venäjän journalistiliitto BAJ:n mukaan maan viranomaiset pidättivät vuonna 2020 journalisteja 477 kertaa ja journalistit viettivät vankilassa yli 1200 päivää. Yhteensä 62 journalistia joutui väkivallan kohteeksi ja 50 tiedotusvälinettä on suljettu. BAJ:n puheenjohtaja Andrei Bastunetsin mukaan tilanne on vain huonontunut vuodenvaihteen jälkeen, kun yhdeksän journalistia ja median työntekijää on saanut rikossyytteet. ”Heitä uhkaavat pitkät vankilatuomiot poliittisin perustein.”

Valko-Venäjän viranomaisten tulee:

  • Ehdoitta ja välittömästi hylätä Jekaterina Andrejevan ja Daria Chultsovan rikossyytteet, samoin kuin seitsemän muun journalistin rikossyytteet, ja varmistaa että samankaltaisia syytteitä ei enää nosteta työtään mielenosoituksissa tekeviä journalisteja vastaan.
  • Tunnustaa, kunnioittaa, täyttää ja suojella kaikkien valkovenäläisten oikeutta kokoontumis- ja sananvapauteen.
  • Lopettaa journalistien, ihmisoikeuksien puolustajien, kansalaisaktivistien ja rauhanomaisten mielenosoittajien vainoaminen ja syyttäminen ja aloittaa aito vuoropuhelu opposition kanssa.

Suomen Journalistiliitto toivoo Suomen ulkoministeriön jatkavan aktiivisia ponnisteluja Valko-Venäjän viranomaisten painostamiseksi turvaamaan sananvapaus ja journalistien oikeudet Valko-Venäjällä. Tarjoamme ulkoministeriölle yhteistyötä kovan paineen alla elävien journalistien tukemiseksi konkreettisesti.

 

Story of imprisoned Belsat journalists Katsyaryna Andreyeva and Darya Chultsova