Uutiset / 05.08.2015

Tutkimus: viestintäalan työhyvinvoinnissa päästy eteenpäin

Ylitöitä tehdään viestintäalalla entistä vähemmän. Työjärjestelyihin ja esimiestyöhön ollaan suurilta osin tyytyväisempiä. Fysikaalisten tekijöiden koetaan aiheuttavan aiempaa vähemmän haittaa. Sekä henkisen että fyysisen kuormittumisen koetaan vähentyneen.

Näin todettiin viestintäalan työhyvinvoinnin tutkimuksessa, jonka Työterveyslaitos toteutti Työturvallisuuskeskuksen ja Graafisen teollisuuden työalatoimikunnan toimeksiannosta. Tutkimus on tehty vuosina 200o, 2007 ja 2014. Julkaisu uusimmasta tutkimuksesta alkaa nyt olla valmis, ja siitä on tehty myös artikkeli, joka on tämän uutisen liitteenä.

Viestintäalalla tarkoitetaan tutkimuksessa työtä, jonka tuotteita ovat mm. sanoma- ja aikakauslehdet, kirjat, mainospainotuotteet, pakkaukset jne. Alalla työskentelee kaikkiaan noin 26 000 ihmistä, pääasiassa pienissä yrityksissä.

Vaikka monessa asiassa on tapahtunut kehitystä, tutkimuksen perusteella tapaturmavaarojen koetaan hieman kasvaneen ja kemiallisten sekä biologisten tekijöiden (pölyt, kemikaalit ym.) koetaan aiheuttavan aiempaa enemmän haittaa. Myös toimistoergonomisten tekijöiden, kuten hankalien työasentojen, koetaan lisääntyneen.

Vastaajien mielestä alan tärkeimpiä kehittämiskohteita ovat työterveyshuollon aktiivisuus, asianmukaiset tilat ja työvälineet, perehdyttäminen ja työnopastus sekä osaamisen kehittäminen. Työterveyshuolto nähdään tärkeänä yhteistyökumppanina, ja sen toimintaan ollaan melko tyytyväisiä. Yritysten omista työterveyspalveluista on yleisesti siirrytty ostopalveluihin.

Liitteenä em. artikkeli.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.