Uutiset / 18.04.2019

Suomi nousi lehdistönvapausvertailussa toiseksi – Taustalla tuomiot vihapuheesta

Suomi on noussut vuotta 2018 koskevassa vertailussa kaksi sijaa ja häviää ”niukasti” ykkössijaa edelleen pitävälle Norjalle. Suomen tilannetta kohensivat järjestön tiedotteen mukaan Donald Trumpin ja Vladimir Putinin valtiovierailun aikainen, laajalti huomioitu lehdistönvapauskampanja sekä oikeuslaitoksen jämäkkä linjaus vihapuheeseen MV-oikeudenkäynnin osalta. Toimittajat ilman rajoja nostaa esiin erityisesti MV-lehden Ilja Janitskinin ja Johan Bäckmanin tuomiot Ylen Jessikka Aron vainoamisesta. ”Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ankariin rangaistuksiin kaksi Putin-mielistä aktivistia, jotka olivat vainonneet naistoimittajaa ja loukanneet hänen kunniaansa pyrkimyksenään vaientaa hänet. Oikeus veti selkeän rajan: äärimmäinen vihapuhe ei ansaitse sananvapauden suojaa”, tiedote toteaa. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho iloitsee Suomen kohentuneesta sijoituksesta ja siitä, miten jämäkästi vihapuheongelmaan on meillä tartuttu. “Oikeus tuomitsi vainon selkeästi ja linjasi lisäksi, että tuomittujen toiminnalla ei ollut mitään tekemistä sananvapauden kanssa”, Aho sanoo. Aho korostaa lehdistönvapauden merkitystä demokraattisen yhteiskunnan toiminnalle. ”Myös eri eduskuntapuolueiden edustajat pitivät vaalien alla selkeästi esillä lehdistönvapauden tärkeyttä”, Hanne Aho jatkaa. Suomi oli lehdistönvapausvertailun ykkösenä vuodesta 2010 lähtien kuusi kertaa peräkkäin. Vuonna 2016 Suomi tippui kolmanneksi pääministeri Juha Sipilän yritettyä puuttua Yleisradion toimintaan. Vuotta myöhemmin sijoitus oli muun muassa Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän vuoksi neljäs. Lehdistönvapauden ykkösmaa on siis kolmatta vuotta peräjälkeen Norja. Suomen jälkeen sijoille kolme ja neljä sijoitettiin Ruotsi ja Hollanti. Yhdysvaltain sijoitus on 48. ja Venäjän lohduton 149. Sanavapauslistaus puntaroi vuosittain kaikkiaan 180 maan lehdistönvapautta. Maailman lehdistönvapauden päivää vietetään 2.5. ja 3.5.

Katso myös

Kaikki uutiset

Kysely luottamushenkilöille: Yhteistyö työnantajan kanssa vaikeutunut

Kysely paljastaa, että luottamushenkilöiden tiedonsaannissa on ongelmia. Vain kolmasosa vastaajista sanoi, että saa vaivattomasti kaikki sellaiset tiedot, joita työnantajan kuuluu työehtosopimuksen tai lain mukaan antaa.

Journalistiliitto: Ylen irtisanomisten vaikutus tiedonvälitykseen ja kotimaiseen kulttuuriin on merkittävä

”Irtisanomisten määrä on suurin kotimaisella media-alalla milloinkaan. Toivottavasti asiasta päättäneet ovat ymmärtäneet, miten päätös vaikuttaa kotimaiseen tiedonvälitykseen, kulttuuriin ja koko media-alaan”

Työsuhteisten palkkatutkimus: Liiton neuvottelemat sopimukset takaavat palkankorotukset

Viime keväänä tehdyn tutkimuksen mukaan liiton jäsenistön keskimääräinen kokonaisansio on noussut edellisestä, kahden vuoden takaisesta tutkimuksesta 3,9 prosenttia. Koko alan kokonaisansion keskiarvo on noussut 158 euroa. Ansiotaso on kasvanut tasaisesti vuosien aikana.