Generell / 18.04.2019

Finland steg i pressfrihetsindexet – domarna mot hatretorik förbättrade placeringen

Finland har stigit från fjärde till andra plats i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Listan beskriver hur bra världens länder klarar av att verkställa pressfriheten. Finland stiger två placeringar jämfört med 20018 och ligger strax efter Norge som fortfarande är nummer ett. Enligt Reportrar utan gränser beror förbättringen av pressfriheten i Finland dels på den uppmärksammade kampanjen för pressfrihet under Donald Trumps och Vladimir Putins statsbesök, dels på rättsväsendets tydliga markering i rättegången kring MV-lehti. Reportrar utan gränser lyfter särskilt fram domarna mot MV-lehtis Ilja Janitskin och Johan Bäckman. De dömdes bland annat för att ha trakasserat Yles journalist  Jessikka Aro. ”Helsingfors tingsrätt gav stränga straff åt två Putin-sinnade aktivister som trakasserat och förföljt en kvinnlig journalist och som kränkt hennes ära med målet att tysta ner henne. Rätten gjorde en tydlig markering: extrem hatretorik ska inte skyddas genom yttrandefriheten", skriver Reportrar utan gränser i sitt pressmeddelande. Journalistförbundets ordförande Hanne Aho gläder sig åt Finlands förbättrade placering i pressfrihetsindexet och åt att Finland gjort en tydlig markering i frågan om hatretorik. "Rätten fördömde trakasserierna och konstaterade att det de dömda sysslat med inte hade något att göra med yttrandefrihet", säger Hanne Aho. Hanne Aho påpekar att pressfriheten är en viktig grundsten i ett demokratiskt samhälle. ”Inför riksdagsvalet lyfte kandidater från olika partier fram pressfrihetens betydelse", säger hon. Mellan 2010 och 2015 var Finland på första plats i pressfrihetsindexet. År 2016 föll Finland till tredje plats på grund av statsminister Juha Sipiläs försök att påverka Yles verksamhet. Ett år senare sjönk placeringen ytterligare bland annat på grund av en husrannsakan hos Helsingin Sanomats journalist. Norge är på första plats för tredje året i rad. Finland är på andra plats följt av Sverige och Holland. USA är på plats nummer 48 och Ryssland 149. I indexet ingår sammanlagt 180 länder. Länk till Reportrar utan gränser. Världens pressfrihetsdag firas 2 och 3 maj.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.