Generell / 18.04.2019

Finland steg i pressfrihetsindexet – domarna mot hatretorik förbättrade placeringen

Finland har stigit från fjärde till andra plats i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Listan beskriver hur bra världens länder klarar av att verkställa pressfriheten. Finland stiger två placeringar jämfört med 20018 och ligger strax efter Norge som fortfarande är nummer ett. Enligt Reportrar utan gränser beror förbättringen av pressfriheten i Finland dels på den uppmärksammade kampanjen för pressfrihet under Donald Trumps och Vladimir Putins statsbesök, dels på rättsväsendets tydliga markering i rättegången kring MV-lehti. Reportrar utan gränser lyfter särskilt fram domarna mot MV-lehtis Ilja Janitskin och Johan Bäckman. De dömdes bland annat för att ha trakasserat Yles journalist  Jessikka Aro. ”Helsingfors tingsrätt gav stränga straff åt två Putin-sinnade aktivister som trakasserat och förföljt en kvinnlig journalist och som kränkt hennes ära med målet att tysta ner henne. Rätten gjorde en tydlig markering: extrem hatretorik ska inte skyddas genom yttrandefriheten", skriver Reportrar utan gränser i sitt pressmeddelande. Journalistförbundets ordförande Hanne Aho gläder sig åt Finlands förbättrade placering i pressfrihetsindexet och åt att Finland gjort en tydlig markering i frågan om hatretorik. "Rätten fördömde trakasserierna och konstaterade att det de dömda sysslat med inte hade något att göra med yttrandefrihet", säger Hanne Aho. Hanne Aho påpekar att pressfriheten är en viktig grundsten i ett demokratiskt samhälle. ”Inför riksdagsvalet lyfte kandidater från olika partier fram pressfrihetens betydelse", säger hon. Mellan 2010 och 2015 var Finland på första plats i pressfrihetsindexet. År 2016 föll Finland till tredje plats på grund av statsminister Juha Sipiläs försök att påverka Yles verksamhet. Ett år senare sjönk placeringen ytterligare bland annat på grund av en husrannsakan hos Helsingin Sanomats journalist. Norge är på första plats för tredje året i rad. Finland är på andra plats följt av Sverige och Holland. USA är på plats nummer 48 och Ryssland 149. I indexet ingår sammanlagt 180 länder. Länk till Reportrar utan gränser. Världens pressfrihetsdag firas 2 och 3 maj.

Rundabordssamtal om frilansars arbetsvillkor

Journalistförbundets delegation för självanställda träffade tisdagen 5 mars representanter för Gummerus och Sanoma Learning. Syftet var att diskutera möjligheten att inleda förhandlingar om frilansars arbetsvillkor.

Vem ska premieras för sin insats?

Nu är det dags att föreslå vem av Journalistförbundets medlemmar som ska premieras för sina insatser. Skicka in din nominering senast fredagen 15 mars 2024.

Boka dagen: svenska seminariet ordnas 12–13 april

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas fredag–lördag 12–13 april i Helsingfors på Hotell Marski.