Uutiset / 02.11.2020

Suomeen ehkä viimeinkin pysyvä mediatuki

Hallitus jakaa tulevina kuukausina medialle 7,5 miljoonaa euroa koronatukea. Tänään 2.11. käynnistyy median tukemisen seuraava vaihe, kun Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä alkaa pohtia pysyvää mediatukea. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa ei vielä ole pysyvää journalismin tukea. Journalistiliitto on mukana työryhmässä. Mediatuen tavoite olisi Suomessa sama kuin muissakin Pohjoismaissa: tukea demokratiaa varmistamalla, että Suomessa on tarjolla monimuotoista, kotimaista journalismia. ”Mediatuen tavoite on tukea tiedonvälitystä. Se on demokratiatuki, ei esimerkiksi yritystuki”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho painottaa. ”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan. Suomalaisilla on oikeus saada suomalaisesta näkökulmasta tuotettua tietoa niin oman paikkakuntansa kuin koko Suomen, EU:n ja maailman asioista”, Aho sanoo. Työryhmä tarkastelee erilaisia tapoja tukea kotimaista mediaa suorilla tuilla. Ehdotus mediatukijärjestelmäksi on tarkoitus laatia vielä tämän vuoden aikana. Liikenne- ja viestintäministeriön kesällä asettamassa työryhmässä ovat mukana: Hanne Aho, puheenjohtaja, Journalistiliitto Marko Ala-Fossi, mediatutkija, Tampereen yliopisto Mikko Grönlund, tutkimuspäällikkö, Turun yliopisto Jukka Holmberg, toimitusjohtaja, Medialiitto Mikko Villi, professori, Jyväskylän yliopisto Päivi Korpisaari, viestintäoikeuden professori, Helsingin yliopisto Työryhmän puheenjohtajana toimii liikenne- ja viestintäministeriön yksikön johtaja Sini Wirén ja sihteereinä liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Emil Asp ja johtava asiantuntija Päivi-Maria Virta. Työryhmän asettamisen taustalla on hallituksen esitys valtionavustuksesta journalismille. LVM:n tiedote 26.6.2020  https://www.lvm.fi/-/tyoryhma-asetettu-valmistelemaan-valtion-tukea-journalismille-1214120

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.