Uutiset / 02.11.2020

Suomeen ehkä viimeinkin pysyvä mediatuki

Hallitus jakaa tulevina kuukausina medialle 7,5 miljoonaa euroa koronatukea. Tänään 2.11. käynnistyy median tukemisen seuraava vaihe, kun Liikenne- ja viestintäministeriön asettama työryhmä alkaa pohtia pysyvää mediatukea. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa ei vielä ole pysyvää journalismin tukea. Journalistiliitto on mukana työryhmässä. Mediatuen tavoite olisi Suomessa sama kuin muissakin Pohjoismaissa: tukea demokratiaa varmistamalla, että Suomessa on tarjolla monimuotoista, kotimaista journalismia. ”Mediatuen tavoite on tukea tiedonvälitystä. Se on demokratiatuki, ei esimerkiksi yritystuki”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho painottaa. ”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan. Suomalaisilla on oikeus saada suomalaisesta näkökulmasta tuotettua tietoa niin oman paikkakuntansa kuin koko Suomen, EU:n ja maailman asioista”, Aho sanoo. Työryhmä tarkastelee erilaisia tapoja tukea kotimaista mediaa suorilla tuilla. Ehdotus mediatukijärjestelmäksi on tarkoitus laatia vielä tämän vuoden aikana. Liikenne- ja viestintäministeriön kesällä asettamassa työryhmässä ovat mukana: Hanne Aho, puheenjohtaja, Journalistiliitto Marko Ala-Fossi, mediatutkija, Tampereen yliopisto Mikko Grönlund, tutkimuspäällikkö, Turun yliopisto Jukka Holmberg, toimitusjohtaja, Medialiitto Mikko Villi, professori, Jyväskylän yliopisto Päivi Korpisaari, viestintäoikeuden professori, Helsingin yliopisto Työryhmän puheenjohtajana toimii liikenne- ja viestintäministeriön yksikön johtaja Sini Wirén ja sihteereinä liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Emil Asp ja johtava asiantuntija Päivi-Maria Virta. Työryhmän asettamisen taustalla on hallituksen esitys valtionavustuksesta journalismille. LVM:n tiedote 26.6.2020  https://www.lvm.fi/-/tyoryhma-asetettu-valmistelemaan-valtion-tukea-journalismille-1214120

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.