Uutiset / 07.10.2021

Pohjoismaiden journalistiliittojen puheenjohtajat vaativat maidensa hallituksilta nopeita toimenpiteitä Afganistanin journalistien suojelemiseksi

Afganistanin sananvapaustilanne on huonontunut sietämättömäksi Talebanin noustua valtaan. Syyskuun 19. päivä voimaan tuli uusia sanan- ja ilmaisunvapauden rajoituksia. Niihin kuuluu muun muassa ”islamin kanssa ristiriidassa” olevien materiaalien julkaisukielto. Kansainvälinen journalistiliitto IFJ tuomitsi rajoitukset ja tähdensi, että ne horjuttavat riippumattoman journalismin perustaa entisestään. Yli 1200 toimittajaa on jo menettänyt työnsä ja luku kasvaa. Sadat journalistit ovat paenneet tai piilossa. Erityisesti ne toimittajat, jotka ovat aiemmin puolustaneet journalistien oikeuksia, työskennelleet ulkomaiselle medialle tai tehneet sananvapaustyötä ovat vaarassa tulla pidätetyiksi, kidutetuiksi, jopa tapetuiksi. Erityisessä vaarassa ovat naistoimittajat. Naistoimittajia on estetty tekemästä työtään ja heitä on peloteltu, uhkailtu ja kidutettu. Pohjoismaat ovat maailman sananvapaustilastojen kärkisijoilla. Tästä huolimatta vain kourallinen toimittajia on saanut kansainvälistä suojelua Pohjoismaissa. Siksi kehotamme hallituksiamme sekä koko kansainvälistä yhteisöä takaamaan sen, että työnsä vuoksi vainotut journalistit, mediatyöntekijät ja sananvapausaktivistit saavat sitä suojelua, joka heille kansainvälisen oikeuden mukaan kuuluu. Tämä tarkoittaa journalistien evakuointeja, viisumisäännösten helpotuksia, turvallisten pakoreittien takaamista sekä myös maahan jäävien journalistien tukemista. Kuten Euroopan Journalistiliiton pääsihteeri Ricardo Gutiérrez on tähdentänyt: meidän velvollisuutemme on auttaa afganistanilaistoimittajia, joista monet ovat ottaneet valtavia riskejä, jotta me saisimme luotettavaa tietoa maasta. Sananvapaus on perustavanlaatuinen ihmisoikeus ja sen suojeleminen on jokaisen YK:n ihmisoikeusjulistuksen allekirjoittajavaltion velvoite. Vaadimme välittömiä toimenpiteitä afganistanilaistoimittajien auttamiseksi.   Hanne Aho, puheenjohtaja, Suomen Journalistiliitto Tine Johansen, puheenjohtaja, Tanskan Journalistiliitto Mogens Blicher Bjerregård, Euroopan journalistiliitto EFJ:n johtoryhmän jäsen Dag Idar Tryggestad, puheenjohtaja, Norjan Journalistiliitto Ulrike Hyllert, puheenjohtaja, Ruotsin Journalistiliitto Sigríður Dögg Auðunsdóttir, puheenjohtaja, Islannin Journalistiliitto    

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.