Uutiset / 12.12.2019

Sopimisen kulttuuri takaisin

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen Kuva:
Journalistiliiton, kuten monien muidenkin työehtosopimusneuvottelut, odottavat vientialojen tes-ratkaisuja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Hän puhui ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta liiton valtuuston kokouksessa Helsingissä 12. joulukuuta. ”Kierros on ollut poikkeuksellinen Suomessa. Nähtävissä on ollut, että halua sopimiseen ei ole, vaan on mieluummin kalisteltu sapeleita. Myös valtakunnansovittelijainstituutio heiluu. Käynnissä oleva kehitys ei hyödytä työntekijöitä eikä yrityksiä. Sopimisen kulttuuri on Suomen vahvuus ja siihen soisi palattavan.” Teknologiateollisuuden ja muiden vientialojen tulevat linjat antavat suuntaa myös Journalistiliiton työehtosopimusten palkankorotusten tasolle. MTV:n ja YLE:n ohjelmatyöntekijöiden, YLE:n freelancereiden sekä elokuva- ja tv-alan neuvottelut ovat alkaneet. Lehdistön ja kustannustoimittajien neuvottelut käynnistyvät ennen joulua. Journalistiliiton sopimusaloilla on pitkään nähty hyvin maltillisia palkankorotuksia. Ne vaikuttavat selvästi nyt käytävään tes-kierrokseen. ”Palkkakehitystä ei juuri ole ollut, se tiedetään työpaikoilla ja on nähtävissä myös Journalistiliiton palkkatutkimuksista”, Hanne Aho painotti. ”Myös sillä, miten palkankorotukset painottuvat, on tällä kierroksella erityistä merkitystä.” Journalistiliiton valtuusto on koolla Helsingissä torstaina 12.12. ja perjantaina 13.12.

Katso myös

Kaikki uutiset

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.

Journalistiliitto: Ammattitaitoisia journalisteja tarvitaan rakentamaan luottamusta uutisiin

Suomalaisten luottamus uutisiin on edelleen vakaata ja maailman kärkeä, kertoo tänään 17. kesäkuuta julkaistu tutkimus.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2025 -kyselytutkimuksesta selviää, että itse seuraamiinsa uutisiin luottaa Suomessa 75 prosenttia aikuisväestöstä. Useimpiin uutisiin luottavien määrä oli 67 prosenttia.

Katso vinkit onnistuneeseen kesäduuniin ja harjoitteluun

Tee parhaasi, mutta älä polta itseäsi loppuun. Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.