Uutiset / 12.12.2019

Sopimisen kulttuuri takaisin

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen Kuva:
Journalistiliiton, kuten monien muidenkin työehtosopimusneuvottelut, odottavat vientialojen tes-ratkaisuja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Hän puhui ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta liiton valtuuston kokouksessa Helsingissä 12. joulukuuta. ”Kierros on ollut poikkeuksellinen Suomessa. Nähtävissä on ollut, että halua sopimiseen ei ole, vaan on mieluummin kalisteltu sapeleita. Myös valtakunnansovittelijainstituutio heiluu. Käynnissä oleva kehitys ei hyödytä työntekijöitä eikä yrityksiä. Sopimisen kulttuuri on Suomen vahvuus ja siihen soisi palattavan.” Teknologiateollisuuden ja muiden vientialojen tulevat linjat antavat suuntaa myös Journalistiliiton työehtosopimusten palkankorotusten tasolle. MTV:n ja YLE:n ohjelmatyöntekijöiden, YLE:n freelancereiden sekä elokuva- ja tv-alan neuvottelut ovat alkaneet. Lehdistön ja kustannustoimittajien neuvottelut käynnistyvät ennen joulua. Journalistiliiton sopimusaloilla on pitkään nähty hyvin maltillisia palkankorotuksia. Ne vaikuttavat selvästi nyt käytävään tes-kierrokseen. ”Palkkakehitystä ei juuri ole ollut, se tiedetään työpaikoilla ja on nähtävissä myös Journalistiliiton palkkatutkimuksista”, Hanne Aho painotti. ”Myös sillä, miten palkankorotukset painottuvat, on tällä kierroksella erityistä merkitystä.” Journalistiliiton valtuusto on koolla Helsingissä torstaina 12.12. ja perjantaina 13.12.

Katso myös

Kaikki uutiset

Työsuhteisten palkkatutkimus: Liiton neuvottelemat sopimukset takaavat palkankorotukset

Viime keväänä tehdyn tutkimuksen mukaan liiton jäsenistön keskimääräinen kokonaisansio on noussut edellisestä, kahden vuoden takaisesta tutkimuksesta 3,9 prosenttia. Koko alan kokonaisansion keskiarvo on noussut 158 euroa. Ansiotaso on kasvanut tasaisesti vuosien aikana.

Palkka-avoimuusdirektiivi edistää palkkauksen läpinäkyvyyttä

Palkka-avoimuusdirektiviin tarkoituksena on edistää palkkaukseen liittyvää läpinäkyvyyttä, jotta samapalkkaisuusperiaate eli naisten ja miesten oikeus saada samasta tai samanarvoisesta työstä samaa palkkaa toteutuisi.

Azerbaidžanin riippumattomat toimittajat ovat kotiarestissa, vankilassa ja maanpaossa

Uudet lait rajoittavat journalistien työtä ja antavat viranomaisille vallan sensuroida sisältöä. Myös internetiä on rajoitettu ja sosiaalisen median alustoja blokattu.