Vi använder cookies för att säkerställa teknisk drift av sidorna och för att samla antalet besökare på sidorna. Vi samlar inte information om enskilda besökare.

Senaste nytt

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Hanne Aho: “Ge oss förhandlingskulturen tillbaka”

Journalistförbundets kollektivavtalsförhandlingar väntar, liksom många andra förhandlingar, på resultatet från exportbranschens lösningar i kollektivavtalsförhandlingar, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Hon gav en inblick i aktuella arbetsmarknadsfrågor på fullmäktigemötet den 12 december i Helsingfors.

“Det har varit en exceptionell förhandlingsomgång i Finland. Viljan att förhandla saknas – man skramlar hellre med vapen. Riksförlikningsmannens byrå är en institution i gungning. Utvecklingen gagnar varken de anställde eller företagen. Traditionen att förhandla och komma överens är en finländsk styrka och jag hoppas att vi kan återgå till den traditionen”, säger Hanne Aho.

Resultaten i kollektivavtalförhandlingarna inom Teknologiindustrin och exportbranscherna kommer att visa vägen också för Journalistförbundets kollektivavtal. Förhandlingarna om MTV:s, YLE:s programarbetares och film- och tevebranschens kollektivavtal har inletts. Förhandlingarna om pressens och förlagsredaktörernas kollektivavtal inleds före julen.

Inom Journalistförbundets branscher har det under flera år skett endast väldigt måttliga löneförhöjningar. Det påverkar de pågående förhandlingarna.

“Det har inte direkt skett någon löneutveckling. Vi ser det i våra löneutredningar och på arbetsplatserna känner våra medlemmar väl till det”, säger Hanne Aho.

Hon konstaterade att det också spelar en roll hur löneförhöjningarna betonas eller fördelas.

Journalistförbundets fullmäktige samlas i Helsingfors 12–134 december,