Uutiset / 12.12.2019

Sopimisen kulttuuri takaisin

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen Kuva:
Journalistiliiton, kuten monien muidenkin työehtosopimusneuvottelut, odottavat vientialojen tes-ratkaisuja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Hän puhui ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta liiton valtuuston kokouksessa Helsingissä 12. joulukuuta. ”Kierros on ollut poikkeuksellinen Suomessa. Nähtävissä on ollut, että halua sopimiseen ei ole, vaan on mieluummin kalisteltu sapeleita. Myös valtakunnansovittelijainstituutio heiluu. Käynnissä oleva kehitys ei hyödytä työntekijöitä eikä yrityksiä. Sopimisen kulttuuri on Suomen vahvuus ja siihen soisi palattavan.” Teknologiateollisuuden ja muiden vientialojen tulevat linjat antavat suuntaa myös Journalistiliiton työehtosopimusten palkankorotusten tasolle. MTV:n ja YLE:n ohjelmatyöntekijöiden, YLE:n freelancereiden sekä elokuva- ja tv-alan neuvottelut ovat alkaneet. Lehdistön ja kustannustoimittajien neuvottelut käynnistyvät ennen joulua. Journalistiliiton sopimusaloilla on pitkään nähty hyvin maltillisia palkankorotuksia. Ne vaikuttavat selvästi nyt käytävään tes-kierrokseen. ”Palkkakehitystä ei juuri ole ollut, se tiedetään työpaikoilla ja on nähtävissä myös Journalistiliiton palkkatutkimuksista”, Hanne Aho painotti. ”Myös sillä, miten palkankorotukset painottuvat, on tällä kierroksella erityistä merkitystä.” Journalistiliiton valtuusto on koolla Helsingissä torstaina 12.12. ja perjantaina 13.12.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.