Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Sopimisen kulttuuri takaisin

Journalistiliiton, kuten monien muidenkin työehtosopimusneuvottelut, odottavat vientialojen tes-ratkaisuja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Hän puhui ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta liiton valtuuston kokouksessa Helsingissä 12. joulukuuta.

”Kierros on ollut poikkeuksellinen Suomessa. Nähtävissä on ollut, että halua sopimiseen ei ole, vaan on mieluummin kalisteltu sapeleita. Myös valtakunnansovittelijainstituutio heiluu. Käynnissä oleva kehitys ei hyödytä työntekijöitä eikä yrityksiä. Sopimisen kulttuuri on Suomen vahvuus ja siihen soisi palattavan.”

Teknologiateollisuuden ja muiden vientialojen tulevat linjat antavat suuntaa myös Journalistiliiton työehtosopimusten palkankorotusten tasolle. MTV:n ja YLE:n ohjelmatyöntekijöiden, YLE:n freelancereiden sekä elokuva- ja tv-alan neuvottelut ovat alkaneet. Lehdistön ja kustannustoimittajien neuvottelut käynnistyvät ennen joulua.

Journalistiliiton sopimusaloilla on pitkään nähty hyvin maltillisia palkankorotuksia. Ne vaikuttavat selvästi nyt käytävään tes-kierrokseen. ”Palkkakehitystä ei juuri ole ollut, se tiedetään työpaikoilla ja on nähtävissä myös Journalistiliiton palkkatutkimuksista”, Hanne Aho painotti. ”Myös sillä, miten palkankorotukset painottuvat, on tällä kierroksella erityistä merkitystä.”

Journalistiliiton valtuusto on koolla Helsingissä torstaina 12.12. ja perjantaina 13.12.