Uutiset / 28.03.2018

Mediapoliittinen ohjelma kaipaa käytännön toimia

Kuva: Kai Widell / Journalisti Kuva:
Suomen Journalistiliitto pitää liikenne- ja viestintäministeriön julkaisemaa mediapoliittista raporttia tärkeänä tilannekatsauksena, mutta prosessin seuraavissa vaiheissa tarvitaan konkreettisia toimia. ”On hyvä, että kansalaisten oikeus tietoon on yksi raportin näkökulmista. Raportissa on myös selvitetty tähän perusoikeuteen kohdistuvia uhkia, kuten median keskittymistä ja mediatalojen taloudellista kehitystä”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. 28.3.2018 julkaistu Media- ja viestintäpolitiikan tila ja sen mittaaminen -loppuraportti käsittelee median kehitystä ja nykytilaa monesta näkökulmasta. Raportti liittyy maan hallituksen mediapoliittisen ohjelman valmisteluun. Ohjelmalla etsitään keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden varmistamiseksi. Nyt julkistetun tutkimushankkeen ovat toteuttaneet Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijat liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta. ”Median murrokseen liittyy selkeä yhteiskunnan kahtiajakautuminen. Osa kansalaisista haluaa edelleen lukea uutisensa paperilta, mutta digilukeminen kasvaa voimakkaasti. Meidän on taattava, että myös tämän muutoksen keskellä molemmille ryhmille on riittävästi uutis- ja ajankohtaissisältöjä. Tämä on välttämätöntä demokratian kannalta”, Hanne Aho toteaa. Toimenpidevaihtoehtoja kartoitetaan kevään aikana järjestettävissä työpajoissa ja kuulemisissa. ”Käytännön toimia monipuolisten uutis- ja ajankohtaissisältöjen turvaamiseksi tarvitaan nyt nopeasti. Huomiota pitää kiinnittää myös lehdistönvapauden riskien, kuten vihapuheen ja painostuksen ehkäisemiseen”, Aho sanoo.

Katso myös

Kaikki uutiset

Jäsen- ja lakineuvonnassa poikkeuksia juhlapyhien aikaan

Jäsenasiapalvelu ja lakineuvonta on suljettuna joulun ja uudenvuoden pyhinä sekä loppiaisena.

Journalistiliiton tes-kierros käynnistyy: Sopimukset 6000 jäsenelle vappuun mennessä

Journalistiliiton työehtosopimusten neuvottelukierros on alkamassa. Tällä kertaa kierros kestää puolisen vuotta. Ensimmäiset neuvottelut aloitetaan ennen joulua, viimeiset sopimukset umpeutuvat vapuksi.

Journalistinaisen palkkapäivä on 13.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti.