Uutiset / 28.03.2018

Mediapoliittinen ohjelma kaipaa käytännön toimia

Kuva: Kai Widell / Journalisti Kuva:
Suomen Journalistiliitto pitää liikenne- ja viestintäministeriön julkaisemaa mediapoliittista raporttia tärkeänä tilannekatsauksena, mutta prosessin seuraavissa vaiheissa tarvitaan konkreettisia toimia. ”On hyvä, että kansalaisten oikeus tietoon on yksi raportin näkökulmista. Raportissa on myös selvitetty tähän perusoikeuteen kohdistuvia uhkia, kuten median keskittymistä ja mediatalojen taloudellista kehitystä”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. 28.3.2018 julkaistu Media- ja viestintäpolitiikan tila ja sen mittaaminen -loppuraportti käsittelee median kehitystä ja nykytilaa monesta näkökulmasta. Raportti liittyy maan hallituksen mediapoliittisen ohjelman valmisteluun. Ohjelmalla etsitään keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden varmistamiseksi. Nyt julkistetun tutkimushankkeen ovat toteuttaneet Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijat liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta. ”Median murrokseen liittyy selkeä yhteiskunnan kahtiajakautuminen. Osa kansalaisista haluaa edelleen lukea uutisensa paperilta, mutta digilukeminen kasvaa voimakkaasti. Meidän on taattava, että myös tämän muutoksen keskellä molemmille ryhmille on riittävästi uutis- ja ajankohtaissisältöjä. Tämä on välttämätöntä demokratian kannalta”, Hanne Aho toteaa. Toimenpidevaihtoehtoja kartoitetaan kevään aikana järjestettävissä työpajoissa ja kuulemisissa. ”Käytännön toimia monipuolisten uutis- ja ajankohtaissisältöjen turvaamiseksi tarvitaan nyt nopeasti. Huomiota pitää kiinnittää myös lehdistönvapauden riskien, kuten vihapuheen ja painostuksen ehkäisemiseen”, Aho sanoo.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.