Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Kuva: Kai Widell / Journalisti

Mediapoliittinen ohjelma kaipaa käytännön toimia

”On hyvä, että kansalaisten oikeus tietoon on yksi raportin näkökulmista”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Suomen Journalistiliitto pitää liikenne- ja viestintäministeriön julkaisemaa mediapoliittista raporttia tärkeänä tilannekatsauksena, mutta prosessin seuraavissa vaiheissa tarvitaan konkreettisia toimia.

”On hyvä, että kansalaisten oikeus tietoon on yksi raportin näkökulmista. Raportissa on myös selvitetty tähän perusoikeuteen kohdistuvia uhkia, kuten median keskittymistä ja mediatalojen taloudellista kehitystä”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

28.3.2018 julkaistu Media- ja viestintäpolitiikan tila ja sen mittaaminen -loppuraportti käsittelee median kehitystä ja nykytilaa monesta näkökulmasta. Raportti liittyy maan hallituksen mediapoliittisen ohjelman valmisteluun. Ohjelmalla etsitään keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden varmistamiseksi.

Nyt julkistetun tutkimushankkeen ovat toteuttaneet Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijat liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta.

”Median murrokseen liittyy selkeä yhteiskunnan kahtiajakautuminen. Osa kansalaisista haluaa edelleen lukea uutisensa paperilta, mutta digilukeminen kasvaa voimakkaasti. Meidän on taattava, että myös tämän muutoksen keskellä molemmille ryhmille on riittävästi uutis- ja ajankohtaissisältöjä. Tämä on välttämätöntä demokratian kannalta”, Hanne Aho toteaa.

Toimenpidevaihtoehtoja kartoitetaan kevään aikana järjestettävissä työpajoissa ja kuulemisissa.

”Käytännön toimia monipuolisten uutis- ja ajankohtaissisältöjen turvaamiseksi tarvitaan nyt nopeasti. Huomiota pitää kiinnittää myös lehdistönvapauden riskien, kuten vihapuheen ja painostuksen ehkäisemiseen”, Aho sanoo.