Uutiset / 22.09.2016

Media-ala haluaa YK:hon journalistien turvallisuuden erikoislähettilään

Kansainväliset sananvapausjärjestöt ovat esittäneet, että että journalistien turvallisuutta valvomaan nimitetään YK:n pääsihteerin erikoislähettiläs. Syynä tähän on journalisteihin kohdistuva väkivalta ja sen jääminen rankaisematta.

Yli sata sananvapausjärjestöä on vedonnut YK:n pääsihteeri Ban Ki-mooniin erikoislähettilään nimityksen puolesta. Järjestöt pitävät erikoislähettilään nimitystä tärkeänä sananvapauden toteutumiselle. Se kiinnittäisi myös nykyistä vahvemmin huomion journalistien työssään kokemiin riskeihin. Läheinen yhteistyö pääsihteerin kanssa antaisi lähettiläälle poliittista painoarvoa ja oikeuttaisi konkreettiset toimet journalistien suojelemiseksi. Lisäksi YK:n alajärjestöjen olisi kytkettävä erikoislähettilään toimintasuunnitelma omaan työhönsä. Erikoislähettilään nimittäminen edellyttäisi, että YK:n yleiskokous tai turvallisuusneuvosto antaisi pääsihteerille siihen valtuudet.

Journalistiliitto ja Ylen ohjelmatyöntekijät ovat yhdessä Yleisradion, MTV Oy:n ja Viestinnän keskusliiton kanssa nyt vedonneet ulkoministeri Timo Soiniin ja Suomen YK-lähettilääseen, jotta Suomi ryhtyisi aktiivisesti edistämään aloitetta. 

Erikoislähettilään nimittäminen edellyttäisi, että YK:n yleiskokous tai turvallisuusneuvosto antaisi pääsihteerille siihen valtuudet.

Aloite on edennyt YK:ssa kovin hitaasti, koska jäsenvaltiot eivät ole ryhtyneet ajamaan sitä. Erityisesti maat, joissa rankaisemattomuus on yleistä, ovat vastahakoisia.

Committee to Protect Journalists (CPJ) on tilastoinut vuodesta 1992 lähtien yhteensä 1211 työtehtävissä tapettua ammattikunnan jäsentä. CPJ:n mukaan yhdeksän kymmenestä tappajasta on yhä vapaana. Surmiin syyllistyneiden joukossa ei ole ainoastaan kapinallisia ja terroristeja vaan myös vallassa olevia hallituksia.

Voit allekirjoittaa RSF:n kansainvälisen vetoomuksen täällä.


Katso myös

Kaikki uutiset

Työhyvinvointitutkimus: Elokuva- ja tv-alan ammattilaiset haluavat kestävämpää työelämää

Tulosten mukaan vajaa kaksikolmasosaa vastaajista on psyykkisesti kuormittunut. Työssä jaksamista auttaa puolestaan koettu hyvä työn imu.

Journalistiliitto: Hallituksen päätös tukea Julkisen sanan neuvostoa on oikea 

Oikeusministeriö kertoi 4.9, että se esittää Julkisen sanan neuvoston toimintaan ensi vuodelle 102 000 euron avustusta. Tänä vuonna JSN sai toimintaansa valtiolta 135 000 euroa vuodessa. 

Kustannustoimittajien palkat nousevat lokakuussa

Lokakuun alusta korotetaan henkilökohtaisia palkkoja, vähimmäispalkkoja ja harjoittelupalkkoja. Lisäksi maksetaan yrityskohtainen erä.