Uutiset / 02.06.2022

Lehdistön sopimus hyväksytty, palkat nousevat tänä vuonna vähintään kaksi prosenttia – ”Neuvottelumalli ei toimi”, Hanne Aho sanoo

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho avasi valtuutetuille käytyjä neuvotteluja ja tulosta. Kuva: Mika Heijari Kuva:
Journalistiliiton valtuusto hyväksyi lehdistöä koskevan työehtosopimuksen tänään torstaina 2. kesäkuuta.  Palkat nousevat vähintään kaksi prosenttia tänä vuonna. Työehtosopimuksen sisältöön tulee vain vähäisiä muutoksia.  ”Neuvottelut ovat koko Suomessa olleet tällä kierroksella poikkeuksellisen vaikeat”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.    Ahon mukaan se näkyi myös lehdistön neuvotteluissa.  ”Tämä neuvottelutapa, jossa palkat on lyöty pitkälle lukkoon etukäteen ja sisältöjä ei haluta kehittää, ei toimi.”  Aho viittaa Suomessa viime vuosina vakiintuneeseen tapaan, jossa vientialan liitot sopivat omista palkankorotuksistaan ensin. Tämän jälkeen kaikkien muiden alojen työnantajat kieltäytyvät edes keskustelemasta suuremmista korotuksista. Ne eivät myöskään suostu päivittämään työehtosopimuksia vastaamaan nykyaikaa, esimerkiksi sopimaan etätyöstä. Muutoksia on saatu aikaan vain lakoilla.   ”Neuvottelutapa on johtanut siihen, että kukaan ei pysty kehittämään mitään ja työehtosopimukset erkaantuvat todellisuudesta. Me tarvitsemme jatkossa muita toimia. Niiden etsiminen on aloitettava heti.”  Lehdistön työehtosopimuksen faktat:  
 • Sopimus on voimassa 31.3.2024 asti. Sopimuksen pituus on 22 kuukautta.  
 • Ensimmäisten 11 kuukauden aikana palkat nousevat seuraavasti. 
  • 1.9.2022 henkilökohtaiset palkat nousevat 1,6 % ja vuorolisät 1,9 %.  
  • 1.12.2022 jaetaan vähintään 0,4 %:n paikallinen erä. Jos paikallisen erän jaosta ei päästä sopuun, 0,2 % jaetaan yleiskorotuksena ja työnantaja päättää 0,2 %:n jakamisesta. 
  • 1.12.2022 Taulukkopalkat nousevat 1,8 %. 
  • 1.12.2022 Harjoittelijapalkat nousevat 50 euroa kuussa. 
 • Seuraavan 11 kuukauden 1.5.2023–31.3.2024 (11 kk) palkankorotuksista neuvotellaan 28.2.2023 mennessä.  
 • Sopimuksen sisällölliset muutokset liittyvät pääosin erilaisiin selkeytyksiin ja terminologiaan. Esimerkiksi luottamusmiehistä tulee luottamushenkilöitä. 
 • Palkkausjärjestelmän uudistamista jatketaan. 
 • Etätyöstä kehotetaan käymään työpaikoilla vuoropuhelua yt-lain edellyttämällä tavalla. 
 • Lomaoikeudet säilyvät ennallaan. 
Työehtosopimuksen sisällöstä kerrotaan myöhemmin tarkemmin liiton nettisivuilla sekä luottamushenkilöille lähetettävässä materiaalissa.   Sopimus koskee lehdistön työntekijöitä sanoma-, paikallis- ja aikakauslehdissä sekä uutis- ja kuvatoimistoissa. Sopimuksen piirissä on noin 3 000 Journalistiliiton jäsentä.   Neuvottelutulos syntyi työntekijöitä edustavan Journalistiliiton ja työnantajaa edustavan Medialiiton neuvotteluissa tiistaina 31.5. Medialiiton hallitus käsittelee sopimuksen hyväksymistä perjantaina. 

Katso myös

Kaikki uutiset

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Luovat alat kulttuurileikkauksia vastaan: Kivi voittaa sakset -mielenilmaus 15.4.

Tavoitteena on perustella luovien alojen positiivisten vaikutusten ja kasvupotentiaalin avulla, ettei kulttuurin valtionrahoituksesta kannata leikata.