Uutiset / 12.11.2014

Korruptoiko mediatalon miljoonalahjoitus koulutusta?

Puerto Ricon suurin viestintätalo GFR Media antoi kesällä viiden miljoonan dollarin lahjoituksen yksityisen Pyhän sydämen yliopiston viestinnän laitokselle. Lahjoituksen jälkeen yliopisto muutti laitoksen nimen muotoon Ferré Rangel School of Communication, joka viittaa GFR Median omistajasukuun.

Yhtiö omistaa maan suurimman lehden El Nuevo Dían sekä kaksi muuta päivälehteä ja kymmenen nettisivustoa. Viestintä on vain yksi Grupo Ferré Rangelin toimialoista. Yhtiö toimii myös kiinteistö-, kirjapaino-, markkinointi- ja terveysalalla.

GFR Media on tehnyt aiemminkin yhteistyötä yliopiston kanssa. Agenda Ciudadana -yhteishanke kokoaa yritysmaailman ja kansalaisjärjestöjen edustajia tavoitteenaan lisätä kansalaisten osallistumista yhteisten asioiden hoitoon. Lisäksi El Nuevo Día on perustanut yliopistolle PR Center for Press Freedomin.

”Keskus perustettiin valistamaan kansalaisia ilmaisunvapaudesta, joka on rakkain ihmisoikeutemme”, sen johtaja Helga Serrano sanoo. Keskus järjestää journalismiaiheisia seminaareja ja klubeja sekä työpajoja, joissa harjoitellaan sekä printtiä että digiä.

”Rohkaisemme ihmisiä lukemaan viestimiä kriittisesti, sillä valveutunut yleisö pakottaa median ulos mukavuusalueiltaan. Ferrén suku on antanut tälle täyden tuen”, Serrano jatkaa.

Hän ei usko, että yhtiön suurlahjoitus vaarantaa toimintaa mitenkään.

”Tämä on hyvin tavallista Yhdysvalloissa. Esimerkiksi New Yorkin Columbia School of Journalismin pani pystyyn lehdenkustantaja Pulitzer, joka perusti myös nimeään kantavan palkinnon.”

 

Toimituksen väki varpaillaan

Soraääniä kuitenkin kuuluu laitoksen sisältäkin. ”Lahjoitus tarkoittaa, että kehnon koulutuksen jälkeen laitokselta valmistuvien täytyy noudattaa Ferré-Rangelien toimituspoliittista linjaa”, eräs nimettömänä pysyvä henkilö yliopistolta sanoo. Hänen mielestään se rikkoo laitoksen missiota, joka tähtää älylliseen vapauteen ja kriittiseen ajatteluun.

El Nuevo Día -lehteä käsittelevä kriittinen tv-dokumentti otsikolla Un Diario Amable valmistui vuonna 2009. Sen mukaan Ferré-Rangelin yhtiöt tahkosivat vuosina 2001–2005 yli sadan miljoonan dollarin voitot, mutta silti lehti irtisanoi 2007 noin 40 työntekijää.

Puerto Ricon journalistiyhdistys (PR Journalists Association, Asppro) sanoo, että lehden väki on siitä asti elänyt pelossa ja epävarmuudessa eikä uskalla valittaa tilanteestaan julkisesti.

GFR Media kuuluu nyt myös journalistiyhdistyksen tärkeimpiin tukijoihin.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Historiallinen sopimus lehdistön freelancereille

Liiton hallitus hyväksyi kautta aikain ensimmäisen sopimuksen lehdistön itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Journalistiliitto: Yle-leikkaus heikentää suomalaista tiedonvälitystä

Journalistiliitto pitää Yleen kohdistuvia leikkauksia suurina. Ne heikentävät suomalaista, luotettavaa tiedonvälitystä ja johtavat todennäköisesti siihen, että media-alalta katoaa arvokasta osaamista.

Työhyvinvointitutkimus: Elokuva- ja tv-alan ammattilaiset haluavat kestävämpää työelämää

Tulosten mukaan vajaa kaksikolmasosaa vastaajista on psyykkisesti kuormittunut. Työssä jaksamista auttaa puolestaan koettu hyvä työn imu.