Uutiset / 15.09.2023

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vahvisti: liitto voi neuvotella itsensätyöllistäjän työehdoista

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on vahvistanut, että Journalistiliitto ja muut ammattiliitot voivat neuvotella työnantajien kanssa itsensätyöllistäjien työehdoista. Se tarkoittaa, että Journalistiliitto voi ryhtyä neuvottelemaan työnantajapuolen kanssa asioista kuten freelancereiden minimipalkkiot ja muut työstä maksettavat korvaukset, työajat ja työn tekemisen paikat, lomat, vapaat, työterveys, vakuutukset ja sosiaaliturva. Tähän saakka liitto on voinut neuvotella näistä asioista vain työsuhteisten työntekijöiden puolesta, nyt myös itsensätyöllistäjien.

Euroopan komission antoi viime syksynä suuntaviivat siitä, että ammattiliitot voivat neuvotella itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista. Työnantajien järjestö Medialiitto on tähän asti ollut tästä eri mieltä. Medialiiton mukaan neuvottelut ovat Suomen kilpailuoikeuden vastaisia eikä se ole aloittanut neuvotteluja.

Kilpailuasioista vastaa Suomessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Erityisasiantuntija Miira Kuhlberg kirjoittaa viraston tuoreessa blogissa, että neuvotteluja työoloista ja palkkioista voidaan huoletta käydä.

”Olemme viime syksystä lähtien esittäneet Medialiitolle neuvotteluja ja sopimista”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

Journalistiliitto pyysi KKV:ta aiemmin tänä vuonna avaamaan, mitä suuntaviivat Suomessa käytännössä tarkoittavat. ”Virasto tulkitsee asiaa samalla tavoin kuin me liitossa olemme asiaa tulkinneet”, sanoo Savolainen.

Neuvottelumahdollisuus on tärkeää liitolle ja freelancer-jäsenille. Se on paras tapa parantaa freelancerin ja itsensätyöllistäjän työoloja.

”Tuore Journalistiliiton tekemä freelancereiden työmarkkinatutkimus kertoo, että freen euro on 62 senttiä”, sanoo liiton työehtoasiantuntija Hanna Zidan. ”Vain yhdeksän prosenttia itsensätyöllistäjistä pystyy määrittämään työnsä ehdot.”

Aiheesta lisää

Päänavauksena av-kääntäjät saivat keväällä työehtosopimuksen. Siinä sovitaan yksinyrittäjien vähimmäispalkkioista. Journalisti-lehti kysyi elokuussa, milloin muutkin yksinyrittäjät pääsevät sopimaan omista työehdoistaan?

Liitto on tehnyt vuosia töitä itsensätyöllistäjien kollektiivisen neuvotteluoikeuden toteutumiseksi. Journalisti-lehti kirjoitti aiheesta lokakuussa 2022. Jutussa Suomen freelance-journalistien väliaikainen toiminnanjohtaja Anna-Sofia Nieminen kertoo, että muutos koskee merkittävää osaa freelancejournalisteista.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.