Uutiset / 15.09.2023

Kilpailu- ja kuluttajavirasto vahvisti: liitto voi neuvotella itsensätyöllistäjän työehdoista

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on vahvistanut, että Journalistiliitto ja muut ammattiliitot voivat neuvotella työnantajien kanssa itsensätyöllistäjien työehdoista. Se tarkoittaa, että Journalistiliitto voi ryhtyä neuvottelemaan työnantajapuolen kanssa asioista kuten freelancereiden minimipalkkiot ja muut työstä maksettavat korvaukset, työajat ja työn tekemisen paikat, lomat, vapaat, työterveys, vakuutukset ja sosiaaliturva. Tähän saakka liitto on voinut neuvotella näistä asioista vain työsuhteisten työntekijöiden puolesta, nyt myös itsensätyöllistäjien.

Euroopan komission antoi viime syksynä suuntaviivat siitä, että ammattiliitot voivat neuvotella itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista. Työnantajien järjestö Medialiitto on tähän asti ollut tästä eri mieltä. Medialiiton mukaan neuvottelut ovat Suomen kilpailuoikeuden vastaisia eikä se ole aloittanut neuvotteluja.

Kilpailuasioista vastaa Suomessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Erityisasiantuntija Miira Kuhlberg kirjoittaa viraston tuoreessa blogissa, että neuvotteluja työoloista ja palkkioista voidaan huoletta käydä.

”Olemme viime syksystä lähtien esittäneet Medialiitolle neuvotteluja ja sopimista”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.

Journalistiliitto pyysi KKV:ta aiemmin tänä vuonna avaamaan, mitä suuntaviivat Suomessa käytännössä tarkoittavat. ”Virasto tulkitsee asiaa samalla tavoin kuin me liitossa olemme asiaa tulkinneet”, sanoo Savolainen.

Neuvottelumahdollisuus on tärkeää liitolle ja freelancer-jäsenille. Se on paras tapa parantaa freelancerin ja itsensätyöllistäjän työoloja.

”Tuore Journalistiliiton tekemä freelancereiden työmarkkinatutkimus kertoo, että freen euro on 62 senttiä”, sanoo liiton työehtoasiantuntija Hanna Zidan. ”Vain yhdeksän prosenttia itsensätyöllistäjistä pystyy määrittämään työnsä ehdot.”

Aiheesta lisää

Päänavauksena av-kääntäjät saivat keväällä työehtosopimuksen. Siinä sovitaan yksinyrittäjien vähimmäispalkkioista. Journalisti-lehti kysyi elokuussa, milloin muutkin yksinyrittäjät pääsevät sopimaan omista työehdoistaan?

Liitto on tehnyt vuosia töitä itsensätyöllistäjien kollektiivisen neuvotteluoikeuden toteutumiseksi. Journalisti-lehti kirjoitti aiheesta lokakuussa 2022. Jutussa Suomen freelance-journalistien väliaikainen toiminnanjohtaja Anna-Sofia Nieminen kertoo, että muutos koskee merkittävää osaa freelancejournalisteista.


Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.