Uutiset / 16.04.2025

Journalistiliitto: Yle joutuu leikkaamaan sisällöistä, joita ei tee kukaan muu

Yleisradio kertoi tänään keskiviikkona 16. huhtikuuta aloittavansa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa 37 työntekijän irtisanomiseen. 

Neuvottelut koskevat 364 työntekijää, jotka työskentelevät esimerkiksi lasten ja nuorten sisältöjen tekijöinä sekä draaman, viihteen, kääntämisen ja tuotannonsuunnittelun parissa. 

Muutosneuvottelujen syynä on parlamentaarisen työryhmän päätös leikata Ylen rahoitusta merkittävästi. Nyt alkavissa neuvotteluissa on kyse säästöjen toisesta vaiheesta.  

Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori kantaa huolta siitä, miten säästöt vaikuttavat suomalaisen kulttuurin tekijöihin ja sisältöihin. Yle on keskeinen kotimaisen draaman sekä lasten- ja nuorten sisältöjen tuottaja. 

”Ylellä on aivan erityinen vastuu ja velvollisuus vaalia kotimaista kulttuuria. Ylen tuottamat lasten ja nuorten ohjelmat ovat laadukkaita. On aivan älytöntä, että Yle joutuu leikkaamaan sisällöstä, jolle on lähinnä ylikansallisia vaihtoehtoja”, Varmavuori sanoo. 

Varmavuori muistuttaa, että YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan valtioilla on velvollisuus rohkaista tiedotusvälineitä tuottamaan lasten ja nuorten hyvinvointia ja kehitystä tukevaa aineistoa.  

”Lapsilla ja nuorilla on oikeus saada tietoa, ja Ylen tehtävä on vahvistaa sitä oikeutta. Nyt politiikkojen tekemät päätökset uhkaavat heikentää medialukutaitoa”, Varmavuori sanoo. 

Media-alalta hävisi jo yli 300 työpaikkaa 

Yle on jo aiemmin tänä vuonna vähentänyt yli 300 työntekijää muun muassa uutis- ja ajankohtaistoiminnasta. Muutosneuvottelujen ensimmäisen kierroksen säästöt ovat osuneet kipeästi esimerkiksi aluetoimituksiin. 

”Ylen leikkaukset ovat jo tähän mennessä vahingoittaneet koko kotimaista media-alaa tavalla, josta sen kestää vuosia toipua”, Varmavuori sanoo. 

Varmavuoren mukaan tilanne on työntekijöille äärimmäisen kuluttava, vaikka aiempien neuvottelujen piirissä olivat eri ihmiset kuin nyt. Leikkaustavoite on kokonaisuudessaan niin kova, ettei toinenkaan neuvottelukierros välttämättä riitä. 

”Toivomme tietysti, että loput säästöt löytyisivät muualta kuin työpaikoista”, Varmavuori sanoo. 
 
Ylen työntekijät ovat myös moittineet tapaa, jolla yhtiö hoiti ensimmäisen kierroksen irtisanomiset.  

”Journalistiliitto edellyttää, että Yle hoitaa muutosneuvottelujen toisen kierroksen lakia noudattaen ja työntekijöitä kunnioittaen”, Varmavuori sanoo.


Katso myös

Kaikki uutiset

Katso vinkit onnistuneeseen kesäduuniin ja harjoitteluun

Tee parhaasi, mutta älä polta itseäsi loppuun. Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Journalistiliitto kiittää valtakunnansyyttäjän päätöstä jatkaa toimittajaan kohdistuneiden kunnianloukkausten tutkintaa

Valtakunnansyyttäjä on päättänyt ottaa uudelleen ratkaistavaksi toimittaja Ida Erämaan tapauksen.

Av-käännösyritysten palkkaratkaisu yleisen linjan mukainen

Av-käännösyritysten työehtosopimuksen osapuolet ovat päässeet sopuun yleisen linjan mukaisesta kolmivuotisesta sopimusratkaisusta.