Uutiset / 01.12.2017

Journalistiliitto jätti lakkovaroituksen elokuva- ja tv-tuotantoihin

Journalistiliitto on jättänyt valtakunnansovittelijalle lakkovaroituksen ja julistanut elokuva- ja tv-tuotannoille ylityökiellon. Kuva:
Suomen Journalistiliitto on jättänyt valtakunnansovittelijalle lakkovaroituksen, joka koskee elokuva- ja tv-tuotantojen työehtosopimuksen piiriin kuuluvia työtehtäviä. Sopimusalalla on noin tuhat työntekijää. Työnseisaus alkaa 15.12. kello 13 ja päättyy 16.12. kello 23.59, mikäli sovintoa ei saada ennen sitä. Työnseisauksen kohteena ovat kaikki Suomen elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöt. Journalistiliitto on myös julistanut alalle ylityökiellon, joka alkaa perjantaina 1. joulukuuta kello 13. Työtaistelutoimet koskevat sekä liittoihin järjestäytyneitä että järjestäytymättömiä työntekijöitä ja tuotantoyhtiöitä. Vastaavista työtaistelutoimista on päättänyt myös Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto TEME.

”Ehtoja oli mahdotonta hyväksyä”

Työriita koskee elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen solmimista. Työehtosopimuksen voimassaolo on päättynyt 31.10.2017, eikä neuvotteluissa ole saavutettu yksimielisyyttä uuden työehtosopimuksen sisällöstä. ”Paltan esitys oli kahden vuoden sopimuskausi palkankorotuksilla, jotka sovitaan paikallisesti. Jos ei sovita, palkkoja olisi korotettu vuosittain 0,6 prosentin yleiskorotuksella. Paikallinen sopiminen on hankalaa, kun koko alalla vain yhdellä yrityksellä on luottamusmies. Paltan esitys oli kestoltaan työmarkkinoiden yleisen linjan mukainen, mutta tasoltaan vain noin kolmannes siitä. Näitä ehtoja oli mahdotonta hyväksyä”, taustoittaa Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. ”Ja näin ollen oli nähtävissä, että ratkaisuun ei päästä neuvottelemalla.” Neuvottelutapaamisia oli syyskuun lopulta alkaen kaikkiaan 14. ”Viimeisenä vaihtoehtona esitimme lyhyttä sopimusta ilman tekstimuutoksia ensi keväälle. Siinä olisi sovittu vain tämän kauden palkankorotuksista. Paltalle tämä malli ei kelvannut”, Savolainen sanoo.   Lisätietoja: Petri Savolainen edunvalvontajohtaja, Journalistiliitto 050 534 2485 petri.savolainen@journalistiliitto.fi LIITE: Ohjeet ylityökiellosta elokuva- ja tv-tuotannoissa

Katso myös

Kaikki uutiset

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.