Uutiset / 20.04.2021

Journalistiliitto hallinto-oikeuden päätöksestä: Verosalausta pyytävät päätyvät erityishuomion kohteeksi

Journalistiliitto pitää hyvänä Helsingin hallinto-oikeuden tänään julkistamaa ratkaisua. Verottaja on kieltäytynyt kertomasta, ketkä suurituloiset ovat halunneet poistaa nimensä ja tietonsa medialle toimitettavalta suurituloisten listalta. Hallinto-oikeuden mukaan verottajan toiminta oli laitonta ja nimet on luovutettava. ”Verottajan salauspäätös perustui EU:n tietosuoja-asetuksen tulkintaan. Pelkona oli, että myös muut viranomaiset olisivat ryhtyneet tulkitsemaan tietosuoja-asetusta salaavasti”, sanoo liiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Hallinto-oikeuden päätös on selvä viesti myös muille viranomaisille.” Hallinto-oikeus antoi asiasta päätöksensä tiistaina 20.4. Verottaja on tarjonnut medialle palvelua, jossa journalistista työtä varten on välitetty tietoja vähintään 100 000 euroa vuodessa ansainneista. Tuhannet hyvätuloiset ovat halunneet piilottaa tietoja näiltä listoilta. Moni media pyysi tietoja siitä, ketkä suurituloisista olivat halunneet piilottaa tulotietonsa median listoilta. Päätös merkitsee sitä, että verottajan tulee luovuttaa salaamista pyytäneiden nimet, kun media niitä kysyy. Nimien perusteella media voi selvittää tulotiedot. ”Päätös johtaa nurinkuriseen tilanteeseen, jossa ne, jotka ovat erikseen pyytäneet tietojensa salaamista, päätyvät nyt julkiselle listalle, huomion keskipisteeksi. On vaikea nähdä, että malli on järkevä kenenkään näkökulmasta”, Hanne Aho sanoo. Journalistiliitto kanteli verottajan toiminnasta vuonna 2019. Journalistiliitto 4.11.2019: Journalistiliitto kantelee verottajan toiminnasta, huolena että viranomaiset alkavat salata tietoja Liitto on useasti painottanut verotietojen avoimuuden merkitystä. Journalistiliitto 3.11.2020: Suurituloisten verotietojen piilottaminen medialta sotii avoimuutta vastaan       

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.