Uutiset / 15.12.2021

Itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeus etenee EU:ssa

EU-komissio on mahdollistamassa itsensätyöllistäjien neuvotteluoikeutta. ”Komission antaman tiedonannon mukaan tälle ei olisi kilpailuoikeudellisia esteitä”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Neuvotteluoikeus voisi määräytyä esimerkiksi sosiaalisin perustein, kun ansiotaso on matala tai itsensätyöllistäjä työskentelee kuten yrityksen työntekijä. Komissio julkaisi tiedonantonsa 9.12. Journalistiliitto on ajanut itsensätyöllistäjille, kuten freelancer-journalisteille, mahdollisuutta kollektiiviseen neuvotteluoikeuteen. Liitto lausui asiasta komissiolle aiemmin tänä vuonna: Journalistiliitto EU-komissiolle: itsensätyöllistäjille kollektiivinen neuvotteluoikeus. ”Kilpailulainsäädäntö estää nyt käytännössä itsensätyöllistäjien mahdollisuuden neuvotella kollektiivisesti työehdoistaan. Näin itsensätyöllistäjien asema on työsuhteisia selvästi heikompi”, liiton lausunnossa todettiin. Komission tuoreessa tiedonannossa on kaikkiaan 17 sivua, ja siinä mainitaan yhtenä esimerkkinä itsensätyöllistäjistä juuri freelancer-journalistit. Teksti on nyt lausuntokierroksella 24. helmikuuta asti. ”Lausuntojen perusteella komission valmistelee lopullisen ohjeen joka tulisi voimaan ensi kevään aikana”, Savolainen kertoo. Journalistiliiton lausuma EU-komissiolle 2.2.2021.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle joutuu leikkaamaan sisällöistä, joita ei tee kukaan muu

Yleisradio kertoi aloittavansa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa 37 työntekijän irtisanomiseen.

Av-käännösyritysten palkkaratkaisu yleisen linjan mukainen

Av-käännösyritysten työehtosopimuksen osapuolet ovat päässeet sopuun yleisen linjan mukaisesta kolmivuotisesta sopimusratkaisusta.

Oikeustoimet kasvava uhka journalismille Brasiliassa

Brasiliassa on ryhdytty oikeustoimiin toimittajia vastaan. Rio de Janeirossa toimiva asianajofirma Flora, Matheus & Mangabeira hoitaa parhaillaan noin 300:aa tapausta, joissa syytetään toimittajia ja mediaa.